Ενορίες σε απόγνωση – «Αποκάλυψη» Θεσσαλιώτιδος στο dogma.gr -Τί ζητά η  ΔΙΣ από τον Σκρέκα

  • Dogma
θεσσαλιώτιδος

Σε απόγνωση έχουν  φέρει τους ναούς και τα προνοιακά ιδρύματα της Εκκλησίας οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην ενέργεια. Την ώρα που η ξέφρενη κούρσα των τιμών συνεχίζεται με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία να κάνουν λόγο για 1200% αύξηση στο φυσικό αέριο ,  500% αύξηση στο ρεύμα και 80% στο πετρέλαιο μέσα σε ένα χρόνο, τα έσοδα των ενοριών συρρικνώνονται δραματικά, καθώς μετά τη 10ετή κρίση, τo «παγκάρι» χτύπησε και η συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού. 

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν στο dogma.gr ιερείς, τις οικονομικές δυσκολίες που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν. Οι απόψεις όλων συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι δυσθεώρητοι λογαριασμοί ρεύματος των ιερών ναών, είναι ενδεχομένως το «μικρότερο» των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδους Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων  Τιμόθεος, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα ιδρύματα της εκκλησίας, τα οποία καλούνται  υπό δυσχερείς οικονομικές συνθήκες να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στο κοινωνικό τους έργο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «οι δυσκολίες εντείνονται στα ιδρύματα της εκκλησίας, στα γηροκομεία, στα θεραπευτήρια στα συσσίτια. Εκεί τα προβλήματα είναι τεράστια. Εάν ένας ναός χρειάζεται να καταναλώσει ένα x ποσό ενέργειας, αντιλαμβάνεστε ότι το ποσό αυτό υπερπολλαπλασιάζεται στα ιδρύματα, όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι και χρειάζονται θέρμανση ή ακόμα και στα συσσίτια σε πλήθος ενοριών, όπου καθημερινά προσφέρεται φαγητό σε πάρα πολλούς συνανθρώπους μας».

Η επιστολή στο Σκρέκα και τα ημίμετρα  

Στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου το θέμα τέθηκε επί τάπητος από αρκετούς Ιεράρχες οι οποίοι, μάλιστα, είχαν συγκεντρώσει προς επίρρωσιν των λόγων τους, πλήθος εγγράφων από τις ενορίες τους, αποδεικτικών της κατάστασης.

Όπως μας αποκάλυψε ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλιώτιδος, «τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα και τα χρήματα κυριολεκτικά δεν επαρκούν». «Για το λόγο αυτό η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε και έστειλε αίτημα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να συμπεριλάβει στο κοινωνικό τιμολόγιο κυρίως και πρωτίστως τα ιδρύματα της εκκλησίας και στη συνέχεια κατά το μέτρο του δυνατού τους ιερούς ναούς».

Συνεχίζοντας ο κ. Τιμόθεος τόνισε μεταξύ άλλων «Δε σας κρύβω ότι στους ιερούς ναούς μπορούμε να μην ανάψουμε και έναν πολυέλαιο», επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τις πληροφορίες φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία και κάνουν λόγο για Εγκύκλιο που έχει αποστείλει στις οικίες ενορίες Μητροπολίτης Νοτίων Προαστίων, προκειμένου να προβαίνουν σε λιγότερη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Είναι λογικό μεμονωμένες μητροπόλεις να έχουν επικοινωνήσει στους ναούς της λελογισμένη χρήση ρεύματος και είναι και αναγκαίο», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ωστόσο δεν μπορεί παρά αυτό να αποτελεί ένα επιβεβλημένο ημίμετρο…

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Ιεράρχες που όχι μόνο μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, αλλά και από την αρχή ήδη της πανδημίας είχαν «παγώσει» και σε ορισμένες  περιπτώσεις είχαν μειώσει στο μισό, τις τριμηνιαίες εισφορές που καταβάλλουν οι κατά τόπους ενορίες στις Μητροπόλεις. Ένα ακόμα «ημίμετρο», αφού δε λύνει επί της ουσίας το πρόβλημα, αλλά προσφέρει μια μικρή μόνο ανακούφιση στις ενορίες.

Το ζητούμενο είναι να απαντήσει ο Υπουργός και να βρεθεί ο τρόπος εκείνος, προκειμένου οι ενορίες να ανταπεξέρχονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και στο κοινωνικό τους έργο, την ώρα που τα «απόνερα» της κλιμακούμενης ουκρανικής κρίσης, φέρνουν ανατιμήσεις, οι οποίες προκαλούν σε όλους μας σοκ.

 

TOP NEWS