Εορτή Αγίας Σκέπης και 28ης Οκτωβρίου στην Ιεράπετρα

  • Dogma
αγία σκέπη

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε τo Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 η εορτή της Αγίας Σκέπης και η εθνική επέτειος του έπους του 1940.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε  επίκαιρα τον θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή της Αγίας Σκέπης, η οποία, όπως τόνισε, ως φωτοφόρος νεφέλη έσκεπε και επεσκίαζε το Γένος μας νοερώς, όχι μόνον στα χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου, αλλά και παλαιότερα στο Βυζάντιο όταν οι Άραβες Σαρακηνοί πολιορκούσαν τη Βασιλεύουσα πόλη, καθώς και στα δίσεκτα χρόνια της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Επίσης σημείωσε το ιερό χρέος μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, οι οποίοι με ακμαίο ηθικό, ευψυχία, ομοψυχία και ακράδαντη πίστη αρνήθηκαν να υποταχθούν στον εχθρό και θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας και το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας του ανθρώπου, που αποτελεί δώρο του Δημιουργού Θεού στο πλάσμα του. Καταλήγοντας ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε εγκάρδια η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας να πρεσβεύσει ώστε να καταπαύσει άμεσα ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας και στην Ουκρανία, για να σταματήσει η αιματοχυσία των αμάχων και αθώων συνανθρώπων μας και η βάναυση καταπάτηση της ανθρώπινης αξίας.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και έλαβε μέρος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως, με την παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των Διευθυντών, των σημαιοφόρων και των παραστατών της σημαίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των σωματείων της Ιεράπετρας.

Στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή προς το Ηρώο στην πλατεία της πόλεως, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων εν τοις ιεροίς του Έθνους ημών αγώσι πάλαι τε και επ᾽ εσχάτων». Επακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, τη Βουλευτή Λασιθίου κ. Αικατερίνα Σπυριδάκη, τον Διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Κρήτης κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου, τους εκπροσώπους της 11 Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου, της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου, του Αστυνομικού Τμήματος Ιεράπετρας, του Λιμεναρχείου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, καθώς και από τους εκπροσώπους της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, των Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Μαρτυρικών Χωριών του Δήμου Ιεράπετρας και της Δημοτκής Κοινότητας Ιεράπετρας.

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγή, ο Εθνικός ύμνος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας και ο πανηγυρικός της ημέρας από την κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, Πρόεδρο της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας, η οποία αναφέρθηκε στο χρονικό της εποποιΐας του 1940 και στη μεγαλοσύνη του ελληνικού λαού, η οποία «με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα», αλλά και στην ανάγκη αναστοχασμού της ιστορίας μας, και εθνικής ομοψυχίας και ενότητας.

Τέλος, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράπετρας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση, στην οποία έλαβαν μέρος οι μαθητές όλων των σχολείων, οι προσκοπικές ομάδες, το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας, οι Σχολές Κρητικών Χορών, τα αθλητικά σωματεία και άλλοι σύλλογοι.

TOP NEWS