Εορτή πολιουχου Φηρών Αγίου Μηνά

  • Dogma
σύρου

Την εορτή του πολιούχου Φηρών Αγίου Μηνά τέλεσε στη Σαντορίνη ο Σεβασμιώτατος Σύρου Δωρόθεος Β’ 

Στο Μοναστηριακό Μετόχιο του Αγίου Μηνά, Πολιούχου Φηρών Σαντορίνης, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού, Αρχιμ. Δαμασκηνού, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Θήρας, Πρωτοπρ. Νικολάου Σιγάλα, των Πατέρων της Μονής Ιερομονάχων Καλλινίκου και Ιγνατίου και του Δικόνου Χαραλάμπους, ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, με την προσεκτική, λόγω των ισχυόντων μέτρων υγειονομικής προστασίας, παρουσία πολλών πιστών, εντός και εκτός του Ναού.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, αφού ευχαρίστησε την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού, τη φιλογενή οικογένεια Νομικού και τους ευσεβείς Θηραίους, οι οποίοι εχορήγησαν την ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό του Μετοχίου, αναφέρθηκε στη διαχρονική παρουσία των Αγίων στη ζωή μας, υπενθυμίζοντας ότι ο Άγιος Μηνάς ήταν μεν Αιγύπτιος, αλλά έγινε προστάτης Άγιος πολλών Ελληνικών πόλεων, όπως του Ηρακλείου Κρήτης και των Φηρών Σαντορίνης.

Εξ αφορμής, μάλιστα, της ετυμολογίας του ονόματος Μηνάς από το ρήμα «μηνύω», στέλνω μήνυμα, υπογράμμισε ότι πολλοί στέλνουν μηνύματα και δίνουν μαθήματα και προτροπές στα παιδιά μας να αγαπούν το Χριστό, την Εκκλησία και τις Παραδόσεις μας, γονείς, διδάσκαλοι, κληρικοί.. Όμως, οι Άγιοι είναι εκείνοι, που με το μαρτύριο, το συγγραφικό τους έργο, την ομολογία τους, την άσκησή τους ή την ενάρετη ζωη τους είναι οι πλέον αρμόδιοι «ετέρους διδάξαι».

Επηκολούθησε λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Μηνά και του αποτμήματος εκ των τιμίων λειψάνων του προς τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, όπου ευλογήθηκαν τα προσφερθέντα και συσκευασμένα λόγω της πανδημίας εδέσματα της εορτής.

Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ενημέρωσε τους πιστούς ότι η ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχου τους κ. Αμφιλοχίου θα τελεσθεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και τους εκάλεσε να τον υποδεχθούν σύσσωμοι και να τον πολυχρονίσουν με αγάπη!

 

 

 

TOP NEWS