Η εορτή της Αγίας Χρυσής στην Αλμωπία

  • Dogma
Αγίας Χρυσής

Με λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η ο ετήσιος εορτασμός της μνήμης της Αγίας Χρυσής στον τόπο της καταγωγής και του μαρτυρίου της, το χωριό Χρυσή Αλμωπίας.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Χρυσής χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, Ηγουμένου της Ι. Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης. Ο Θεοφιλέστατος κατά την ομιλία του τόνισε την σπουδαιότητα της ομολογίας της πίστεως βασιζόμενος στα γεγονότα του μαρτυρίου της εορταζομένης Αγίας. Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγίας και τμήματος του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως, του Ιατρού, το οποίο τέθηκε σε προσκύνηση κατά την διάρκεια των εορταστικών ιερών ακολουθιών.

Την ημέρα της εορτής, Παρασκευή 14/10, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο με τον ποιμενάρχη της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων κήρυξε τον θείο λόγο υπομνηματίζοντας τον λόγο του Κυρίου: «ἐχθροὶ τοῦ ἀνθρώπου οἱ οἰκιακοὶ αὐτοῦ» (Μθ. 10,36) με βάση το ηρωικό παράδειγμα της Αγίας Χρυσής, η οποία παρά το νεαρό της ηλικίας της δεν κάμφθηκε ούτε και από τις προτροπές των γονέων της να αλλαξοπιστήσει και να μείνει κρυφά Χριστιανή, προκειμένου να σώσει την ζωή της. Ο Σεβασμιώτατος συνέδεσε τον λόγο αυτόν του Κυρίου με την σύγχρονη εποχή, κατά την οποία οι χριστιανοί δέχονται συχνά αρνητικές προτροπές και επιρροές ακόμη και από το στενότερο περιβάλλον τους. «Σήμερα οι καιροί μας είναι τέτοιοι, που πρέπει να δείξουμε αυτή την πίστη και αυτή την ομολογία, όταν βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας… Κάθε παράνομο γίνεται δυστυχώς νόμιμο. Κάθε παράνομο, κάθε αντίθεο, κάθε ανήθικο… το επιβάλλουν να το δεχτούμε ως κανονικό», προσέθεσε ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας ότι το παράδειγμα της Αγίας Χρυσής αποτελεί οδηγό για όλους μας και η μίμηση της πίστης και της ομολογίας της είναι η καλύτερη τιμή που μπορούμε να της αποδώσουμε προκειμένου να την ευαρεστήσουμε και να κάνουμε την ζωή μας «χρυσή» ενώπιον του Κυρίου. Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε και η ευλόγησις του κολύβου της Αγίας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας και την συνοδεία του για την τιμητική παρουσία τους καθώς και όλους τους κληρικούς και τους ιεροψάλτες που έλαβαν μέρος στον εορτασμό, ιδιαίτερα δε όσους ήρθαν από μακρινές Μητροπόλεις. Ευχαρίστησε επίσης τους Δημάρχους Αριδαίας κ. Δ. Μπίνο και Έδεσσας και Δ. Γιάννου για την παρουσία τους καθώς και τους πολυάριθμους πιστούς που κατέκλυσαν τον ιερό ναό και τον περίβολό του.

9wDSC_0401 5wDSC_0383 4wDSC_0367 Αγίας Χρυσής

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ