Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Παναγία Βαρσέκα Ινάχου στο Άργος (βίντεο)

  • Dogma
άργος

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε στο Ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίας της Βαρσέκας ή Βρασέκας η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, στο Άργος.

Το ιστορικό αυτό εκκλησάκι βρίσκεται στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Ινάχου, στο Άργος κι είναι χτισμένο σε λόφο με πολύ πράσινο και με υπέροχη θέα στον Αργολικό κάμπο.
Τον πανηγυρικό εσπερινό και την θεία λειτουργία τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεοδόσιος Μπονταίτης, Ιερέας του Αγίου Δημητρίου Ινάχου. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ακολούθησε η ενθρόνιση των Ιερών εικόνων της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Ζωοδόχου Πηγής σε εικονοστάσι έξω από το ναό, αφιέρωμα συνδρομητών από το χωριό. Μετά τον εκκλησιασμό αναβίωσαν παλιό έθιμο με αγώνες τρεξίματος από μικρά παιδιά. Ο τερματισμός έγινε στην εκκλησία και ακολούθησαν βραβεύσεις σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν.

Η μονή της Παναγίας που τιμάται της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τον Ίναχο και σε κοντινή απόσταση από τις Μυκήνες με την επωνυμία Βρασέκα. Το προσωνύμιο είναι Σλαβικής προέλευσης και σημαίνει την πηγή, το νερό το οποίο έρεε σε αυτή την θέση από την αρχαία εποχή επαινομαζένο ‘’Ελευθέριον ύδωρ’’ το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Ιέρειες από το γειτονικό Ηραίου για τις διάφορες θρησκευτικές τελετές. Δεν είναι γνωστός ο χρόνος για το πότε κτίστηκε η Μονή. Τυπικά θεωρείται πως φτιάχτηκε βάση επιγραφή που γράφει 16 Σεπτεμβρίου 1843. Η μονή είναι γνωστή και αγαπητή σε όλο το Αργος και τις γύρω περιοχές , όπου κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και κατά την Μετάσταση της Θεοτόκου την επισκέπτονται πλήθος κόσμου.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο:

 

TOP NEWS