Επί τον τύπον: Ο συμβολισμός του θρησκευτικού όρκου

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου, Υπ. Δρα ΕΚΠΑ

Δεν γράφω ετούτη τη στιγμή εξ επόψεως θεολογικής και δη Ορθοδόξου. Στέκομαι στην όλη εικόνα, ουχί στο πρόσωπο, αυτό δεν με απασχολεί επί της παρούσης. Η φωτογραφία, όμως, που αποτυπώνει τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον εκάστοτε, να ορκίζεται με θρησκευτικό όρκο, όσο κουβέντα και αντιρρήσεις να εγείρει αυτό από θεολογικής πλευράς περί όρκου, είναι μια αποτύπωση που εκφράζει μέρος από το ιερά και όσια ετούτου του Γένους.

Δεν με διακατέχει ωκεανός αφέλειας να μπω στη διαδικασία αν πιστεύει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή, πολύ δε περισσότερο, δεν θεώρησα ποτέ ότι κατά τη διαδικασία των υποσχέσεών του στ᾿ όνομα της Αγίας και Παναγίας και Ομοουσίου Τριάδος, εκ των έσω προσεύχεται!

Πλην, όμως, επαναλαμβάνω: η εικόνα ενός Πολιτειακού άρχοντα και Προέδρου της Κυβερνήσεως να ορκίζεται με θρησκευτικό όρκο, χωρίς αμφιβολία, είναι συνυφασμένη με την Παράδοση αυτού του τόπου, τους Αγώνες του, τις θυσίες των Ελλήνων και ηρώων της Πίστεως και της Πατρίδος μας. Και, υπό αυτή την έννοια και μόνο, οφείλω να την καμαρώνωνω ως εικόνα, να την χειροκροτώ και εθνικά να είμαι υπερήφανος.

Όσον αφορά κάθε άλλου είδους αναφορά επ᾿ αυτού, ετόνισα και στην αρχή. Εμμένω στη φωτογραφία, στον όλο συμβολισμό, δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης:

TOP NEWS