Εσπερινός της Συγγνώμης στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας

  • Dogma
εσπερινός της συγγνώμης

Στον κατάμεστο από κλήρο και λαό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας τελέσθηκε o εσπερινός της συγγνώμης.

Ο εσπερινός της συγγνώμης , τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας  κ. Γαβριήλ κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στη παιδαγωγική διάσταση της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στις αφορμές που λαμβάνει ο κάθε άνθρωπος κατά τη περίοδο αυτή για να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το Θεό και τον συνάνθρωπο με σκοπό τη σωτηρία.

Τα κατανυκτικά τροπάρια της Άκολουθίας απέδωσαν με ενάργεια τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Εμμανουήλ Κουλούρη ενώ στο τέλος της Ακολουθίας ιερείς και λαικοί ζήτησαν την ευλογία του Σεβασμιωτάτου.

Οι κατανυκτικοί Εσπερινοί τελούνται κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγνώμης. Κατανυκτικός λέγεται, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.

Εσπερινός Συγνώμης λέγεται, αυτός μόνον, από τους κατανυκτικούς, διότι στο τέλος της ακολουθίας ο λαός ασπάζεται το Ευαγγέλιο ζητώντας από τον Ιερέα συγγνώμη και στη συνέχεια και μεταξύ τους, ώστε συχωρεμένοι να αρχίσουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Πρόκειται για μια ωραία συνήθεια, που διατηρείται σε πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

TOP NEWS