Γαβρόγλου: Η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την υλοποίηση της Συμφωνίας

  • Dogma
γαβρόγλου

Την ώρα που ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι η συμφωνία με την Εκκλησία θα κλείσει, η Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμένει το σχέδιο νόμου και η  αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου «ετοιμάζει βαλίτσες», προκειμένου να συναντηθεί τόσο με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο «πόλεμος» του Υπουργού Παιδείας με τους Κληρικούς από την Κρήτη καλά κρατεί.

Σε υψηλούς τόνους απαντά το Υπουργείο Παιδείας στην επιστολή της Ένωσης Κληρικών Κρήτης, όπου μεταξύ άλλων κατηγορούν τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου ότι τους  αντιμετωπίζει «σαν πολίτες Β’ κατηγορίας», καθιστώντας σαφή την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας με την Εκκλησία.

«Η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά με στόχο την υλοποίηση της Συμφωνίας της 6/11/2018 στην οποία συμπεριλαμβάνεται η δέσμευση να ληφθεί κάθε πρόνοια που επιτρέπει ο νόμος, ώστε να διασφαλιστούν απόλυτα, πλην της μισθοδοσίας, και τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Κληρικών», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά την ώρα που η Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας αναμένει ακόμα το σχέδιο νόμου.

«Οι διαμαρτυρίες της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης περί δήθεν αποκλεισμού τους δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά γεγονότα και τις διαδικασίες στις οποίες υπόκειται ένας οργανωμένος διάλογος», τονίζεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

«Με εντολή του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου ανέλαβε την διεξαγωγή του διαλόγου μεταξύ της Κυβέρνησης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης για την υλοποίηση της Συμφωνίας της 6/11/2018. Στον διάλογο αυτό ζήτησαν να συμμετάσχουν ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος και η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης. Το αίτημά τους έγινε αποδεκτό.

Ο πρώτος κύκλος διαλόγου περιλάμβανε συναντήσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κρήτης, τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος και την Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης. Κανένας δεν αποκλείστηκε από τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων.

Η Κυβέρνηση κατέθεσε τις θέσεις της σε όλους όσους συμμετείχαν στον διάλογο και κατέγραψε όσα είπαν οι συνομιλητές της στην κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής υλοποίησης της Συμφωνίας της 6/11/2018.

Οι διαμαρτυρίες της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης περί δήθεν αποκλεισμού τους δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά γεγονότα και τις διαδικασίες στις οποίες υπόκειται ένας οργανωμένος διάλογος. Η Κυβέρνηση δεν διαλέγεται για να διαλέγεται αλλά για να κάνει ουσιαστικές ενημερώσεις και να καταλήγει σε αποτελέσματα.

Όπως έχει ήδη δηλώσει ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όταν ολοκληρωθούν όλες οι συναντήσεις, θα υπάρξει σχέδιο νόμου το οποίο θα τεθεί υπόψη όλων ώστε να ακολουθήσει νέος γύρος διαλόγου πριν την οριστικοποίησή του.

Η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά με στόχο την υλοποίηση της Συμφωνίας της 6/11/2018 στην οποία συμπεριλαμβάνεται η δέσμευση να ληφθεί κάθε πρόνοια που επιτρέπει ο νόμος, ώστε να διασφαλιστούν απόλυτα, πλην της μισθοδοσίας, και τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Κληρικών»

Αναλυτικά η επιστολή των Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης προς τον Κώστα Γαβρόγλου :

«Έχουμε την εντύπωση πώς μας αντιμετωπίζετε σαν πολίτες Β’ κατηγορίας. Η Εκκλησία της Κρήτης είναι μια συντεταγμένη Εκκλησία, με δικό της καταστατικό χάρτη και έχει την κανονική της εξάρτιση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρόσφατα δηλώσατε ότι εσείς μιλάτε κατά κύριο λόγο με την κοινωνία και διερωτόμαστε: Εμείς δεν είμαστε μέλη αυτής της κοινωνίας που συνεχώς επικαλείστε;

Οι 10.000 οικογένειες των Κληρικών και το σύνολο των Ορθοδόξων και όχι μόνο, τους οποίους διακονούμε, δεν είναι αλήθεια κοινωνίας της χώρας μας;

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρίας μας, για τον ανευ λόγου αποκλεισμό της Εκκλησίας της Κρήτης από τον διάλογο».

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ