Η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών στην Κόρινθο (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Στον Ι. Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου Αλμυρής μετέβη την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως  Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος και ετέλεσε την Ι. Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών, ομιλώντας επίκαιρα, κάνοντας αναφορά με απλούς λόγους στην Πίστη μας, στην Μετάσταση της Θεοτόκου σε συνδυασμό με την εκ των 24 Οίκων της Θεοτόκου φράση˙ «χαῖρε ἀναστάσεως τύπον Ἐκλάμπουσα», στους συμπροσευχομένους Πιστούς, μεταξύ των οποίων παρέστη και ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κων. Κόλλιας.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Καλλιάνων, της Αρχιερατικής Περιφέρειας Στυμφαλίας, χοροστάτησε και τέλεσε την Ι. Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς και τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Σπυρίδωνα Κασμά. Στην Ι. Ακολουθία παρέστησαν οι κάτοικοι του χωριού, η Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπυρίδων Σταματόπουλος, ο Πρόεδρος Κοινότητας Καλλιάνων κ. Κωνσταντίνος Σελέκος, ο Πρόεδρος Καστανιάς κ. Σπυρίδων Δεδάκης και ο πρώην Δήμαρχος Στυμφαλίας κ. Κωνσταντίνος Λέγγας.

Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας δήλωσε την στεναχώρια του διότι τα δύο τελευταία χρόνια, εξ αιτίας των μέτρων και των περιορισμών για την μη εξάπλωση της λοιμικής νόσου του κορωνοϊού, δεν κατέστη εφικτή η επίσκεψή του σε όλες τις Ενορίες της Ι. Μητροπόλεώς μας, όπως ήθελε και έως σήμερα έπραττε. Όταν μια δυσκολία βασάνιζε την ανθρωπότητα, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, οι άνθρωποι πάντοτε προσπαθώντας να την επιλύσουν έστρεφαν τα βλέμματά τους στον ουρανό αναζητώντας την Θεία βοήθεια. Πλέον αυτό δεν γίνεται καθώς κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν όλα τα προβλήματα να επιλυθούν με την λογική, την ηλεκτρονική-ψηφιακή τεχνολογία ή και με την τεχνητή νοημοσύνη και μέρα με την μέρα ακούμε τους επιστήμονες να μιλούν για την «μετά άνθρωπο εποχή» και τους βλέπουμε να σκέφτονται «για εμάς πριν από εμάς», να κάνουν κλωνοποίηση ζώων και να καυχώνται ότι αυτοί πλέον είναι «θεοί» στην θέση του Θεού! Όμως πάντοτε, μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα πεθαίνουν και αυτοί και οι κλώνοι τους και τα δημιουργήματά τους.

Εμείς σήμερα ψάλλαμε το «Νέαν ἔδειξε κτίσιν…», ο Κτίστης και Δημιουργός μας έδειξε νέα κτίση, νέα δημιουργία, τον καινούργιο τύπο ανθρώπου, που ενώ πεθαίνει ένεκα της αμαρτίας, δια της πίστεως του στον Αναστημένο Θεάνθρωπο θα αναστηθεί κι αυτός και θα σωθεί. Άρα τα καινούργια, για εμάς τους Χριστιανούς, είναι παλαιά! Γι’ αυτό και η Εκκλησία αυτή την περίοδο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κηρύσσει την «Νέα Κτίση». Όσες αρρώστιες, όσα δεινά και όσες καταστροφές κι αν έρθουν εμείς θα τις αντιμετωπίζουμε με θάρρος γιατί έχουμε πίστη στον Αναστάντα Κύριο μας Ιησού Χριστό και στην Παναγία Μητέρα Του. Η προσδοκία της Αναστάσεως είναι αυτή που μας δίνει θάρρος. Ο Απόστολος Παύλος γράφει στην Α’ προς Κορινθίους Επιστολή Του «εἰ δὲ Χριστὸς οὐκ ἐγήγερται, κενὸν ἄρα τὸ κήρυγμα ἡμῶν, κενὴ δὲ καὶ ἡ πίστις ὑμῶν» (ιε’, 14), αφού ο Χριστός αναστήθηκε και Τον πιστεύουμε δεν είμαστε όπως «οἱ λοιποὶ οἱ μὴ ἔχοντες ἐλπίδα.» (Α Θεσ. δ’, 13)! Όσοι είναι εκτός της Εκκλησίας και της Πίστεως δεν έχουν ελπίδα. Είναι απελπισμένοι που οδηγούνται στην κατάθλιψη, δηλαδή, στην αρρώστια, και φτάνουν πολλές φορές από την απελπισία τους στην αυτοκτονία βγάζοντας τον εαυτό τους έξω από το «τρένο» της ζωής. Ομολογουμένως δύσκολη λέξη για να ειπωθεί σήμερα, αλλά αληθινή, αφού το «τρένο» της ζωής μας έχει οδηγό τον Χριστό, έχει δικούς του αυτοματισμούς και μας οδηγεί από τον θάνατο στην Ζωή και όχι από την ζωή στον θάνατο. Αντιστρέφει ο Χριστιανός τα πράγματα και κοροϊδεύει τον Διάβολο που είναι αρχηγός του θανάτου και περιπαίζει αυτόν ρωτώντας τον: «ποῦ σου, θάνατε, τὸ κέντρον; ποῦ σου, ᾅδη, τὸ νῖκος;» (Α’ Κορ. ιε’, 55), «Ἀνέστη Χριστός καί σύ καταβέβλησαι. Ἀνέστη Χριστός καί πεπτώκασι δαίμονες. Ἀνέστη Χριστός καί χαίρουσιν ἄγγελοι. Ἀνέστη Χριστός, καί ζωή πολιτεύεται. Ἀνέστη Χριστός καί νεκρός οὐδείς ἐπί μνήματος. Χριστός γάρ ἐγερθείς ἐκ νεκρῶν, ἀπαρχή τῶν κεκοιμημένων ἐγένετο. Αὐτῷ ἡ δόξα καί τό κράτος εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων» (Κατηχητικός λόγος Αγ. Ιω. Χρυσοστόμου). Ας δοξάζουμε τον Χριστό γιατί έχει την δύναμη να μας συγχωρέσει τις αμαρτίες μας και να μας χαρίσει την Ανάσταση και την Αιώνιο Βασιλεία Του. Ας είναι αυτό το δώρο Του και για την εφετινή εορτή της Αναστάσεως Του σε όλους μας.

Πριν την Απόλυση της Ακολουθίας ο Ιερέας του χωριού, Αιδεσ. π. Σπυρίδων Κασμάς, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την παρουσία του και δώρισε εκ μέρους όλων των πιστών μια εικόνα του Αγ. Χαραλάμπους, ενώ ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον στενό σύνδεσμο που έχει με τον Άγιο Χαράλαμπο.

Στον Ι. Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου Αλμυρής μετέβη την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως  Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος και ετέλεσε την Ι. Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών, ομιλώντας επίκαιρα, κάνοντας αναφορά με απλούς λόγους στην Πίστη μας, στην Μετάσταση της Θεοτόκου σε συνδυασμό με την εκ των 24 Οίκων της Θεοτόκου φράση˙ «χαῖρε ἀναστάσεως τύπον Ἐκλάμπουσα», στους συμπροσευχομένους Πιστούς, μεταξύ των οποίων παρέστη και ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κων. Κόλλιας.

TOP NEWS