Η Ακολουθία του Νυμφίου στο Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας

  • Dogma
ακολουθία του νυμφίου

Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε η ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων.

Στην ακολουθία του Νυμφίου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Πάγκαλο Ιωσήφ, στο πρόσωπο του οποίου προτυπώνεται ο Χριστός και στα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος ζητώντας από τους πιστούς με σωματική και ψυχική καθαρότητα και πολυκαρπία πνευματική να συμπορευτούμε μετά του Νυμφίου Χριστού στα άγια Πάθη και την Σωτήριο Ανάσταση.

ακολουθία του νυμφίου

Στην ακολουθία του Νυμφίου ψάλλεται το τροπάριο «Ιδού ο νυμφίος έρχεται»:

«Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός, και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα. Ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ουν, ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθείς, ίνα μη τω θανάτω παραδοθείς και της βασιλείας έξω κλεισθείς. Αλλά ανάνηψον κράζουσα· Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός ημών, διά της Θεοτόκου ελέησον ημάς».

ακολουθία του νυμφίου

Στα νέα ελληνικά, στο τροπάριο ακούγεται:

«Δείτε, έρχεται ο Γαμπρός (Νυμφίος) καταμεσίς της νύχτας, και καλότυχος ο δούλος, που θα τον βρει ξύπνιο, αλλά ανάξιος εκείνος που θα πιαστεί στον ύπνο. Πρόσεχε λοιπόν, ψυχή μου, μην αφεθείς στον ύπνο, για να μην παραδοθείς στο θάνατο και κλειστείς έξω από τη βασιλεία. Αλλά σύνελθε και φώναξε: Είσαι Άγιος, Άγιος, Άγιος, Θεέ μας, μέσω της Θεοτόκου ελέησέ μας».

 

TOP NEWS