Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπολη Κορίνθου

  • Δόγμα

Προ της Απολύσεως του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  επεσήμανε την «ανάγκη» κάποιων στις ημέρες μας για ύπαρξη θαύματος, ώστε να πιστέψουν στον Θεό. Ο Θεός όμως, δεν έχει ανάγκη την αυτό-επιβεβαίωση. Δεν σκορπά την χάρη Του γι’ αυτή.

Με Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, των εξ Ασίας υιών Θεοδότης, το εσπέρας της 31ης Οκτωβρίου 2023, στον ομώνυμο Ι. Προσκύνημα στην Αρχαία Κόρινθο, χοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχου Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Τον Ιερό Άμβωνα διηκόνησε ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλεντζίου, ο οποίος, με αφορμή το Δοξαστικό του Εσπερινού «Ἀτελεύτητος ὑπάρχει τῶν Ἁγίων ἡ χάρις, ἣν παρὰ Χριστοῦ ἐκομίσαντο» ομίλησε για τους Αγίους Αναργύρους επισημαίνοντας ότι προσέφεραν στον Θεό την ψυχή Τους ολόκληρη, καθαρή και χωρίς επιφυλάξεις και έλαβαν από τον Θεό την χάρη να θεραπεύουν και να απαλλάσσουν από τις ασθένειες τους συνανθρώπους Τους, όχι μόνο με τις ιατρικές Τους γνώσεις αλλά και με την δύναμη του Θεού. Γι’ αυτό, οι Άγιοι Ανάργυροι, εξακολουθούν και μετά θάνατον  να θεραπεύουν όλους όσοι με πίστη Τους επικαλούνται. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον εορτάζοντα Όσιο Δαυίδ, τον εν Ευβοία, του Οποίου απότμημα εκ των Ι. Λειψάνων Του μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προς ασπασμό και ευλογία των παριστάμενων Πιστών.

Προ της Απολύσεως του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  επεσήμανε την «ανάγκη» κάποιων στις ημέρες μας για ύπαρξη θαύματος, ώστε να πιστέψουν στον Θεό. Ο Θεός όμως, δεν έχει ανάγκη την αυτό-επιβεβαίωση. Δεν σκορπά την χάρη Του γι’ αυτή. Αντίθετα, επιδιώκει να αισθανθούμε αυτό, για το οποίο μας έπλασε, την ανθρωπιά μας, η οποία εκφράζεται μόνο δια της αγάπης. Είναι γεγονός ότι στην εποχή μας οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν τα πάντα αλλά, όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του, θα διαπιστώσει ότι απουσιάζει η αγάπη. Στην πραγματικότητα το μόνο που έχουμε είναι φτώχια, αρρώστια, πόλεμοι και εκμετάλλευση και όλα αυτά δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν αν δεν υπερισχύσει στις κοινωνίες μας η αγάπη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο Θεολόγος, μας λέει «ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί» (Α’ Ίωάν. δ’ 16) και μας καλεί να κινούμεθα με την αγάπη προς τον Θεό η οποία εκδηλώνεται με την αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας. Αν πορευτούμε με αυτά τα κίνητρα τότε η αγάπη θα πρυτανεύει και ο Θεός θα μας δώσει πλουσιοπάροχα όλα του τα αγαθά, όπως μας λέει και ο Ψαλμωδός «ἐσκόρπισεν, ἔδωκε τοῖς πένησιν· ἡ δικαιοσύνη αὐτοῦ μένει εἰς τὸν αἰῶνα τοῦ αἰῶνος» (Ψαλμ. ΡΙΑ’, 9). Με βάση αυτή ακριβώς την αγάπη και όπως ακριβώς αυτή περιγράφεται ανωτέρω, ενήργησαν στην ζωή τους οι εορτάζοντες Άγιοι Ανάργυροι, θυσιάζοντας την ύπαρξη τους για τους συνάνθρωπους τους και ιατρεύοντας τα πάθη αναργύρως. Ας αποτελέσει ο βίος Τους παράδειγμα για όλους μας!

Ολοκληρώνοντας, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας προέτρεψε τους Πιστούς να προσευχηθούν ιδιαιτέρως για τους εν πολέμω ευρισκομένους αδελφούς μας, ο Θεός να ειρηνεύει τους λαούς και να γεμίσει τις καρδιές μας με αγάπη, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί ιδιαιτέρως στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Κορινθίων κ. Νικόλαο Σταυρέλη, ο οποίος συμμετείχε στον Πανηγυρικό Εσπερινό μαζί με τον εκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο και ευεργέτη της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Ευάγγελο Παπαϊωάννου, να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν από τα αξιώματα που ο Λαός της Κορινθίας τους εμπιστεύτηκε!

TOP NEWS