Η εορτή του Αγίου Φανουρίου στο Βέλο Κορινθίας (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στον Όρθρο στον ως άνω Ι. Ναό και τέλεσε την Θ. Λειτουργία μετά του Αιδεσ. π. Ξενοφώντος Κατσαούνη του και Εφημερίου του Ι. Ναού και του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια.

Εν μέσω μεγάλης συρροής ευσεβούς εκκλησιάσματος, τελέσθηκε την Κυριακή 27ην Αυγούστου 2023, ημέρα μνήμης του νεοφανούς Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Θαυματουργού, ο πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Φανουρίου Βέλου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στον Όρθρο στον ως άνω Ι. Ναό και τέλεσε την Θ. Λειτουργία μετά του Αιδεσ. π. Ξενοφώντος Κατσαούνη του και Εφημερίου του Ι. Ναού και του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια.

Στην ομιλία του ο Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεώς κ. Αγάπιος και με αφορμή το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής, αναφέρθηκε στον «νεανίσκο» που επλησίασε τον Ιησού με τον πόθο του αιωνίου και την επιθυμία των Ουρανών θέτων την ερώτηση: «διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ἀγαθὸν ποιήσω ἵνα ἔχω ζωὴν αἰώνιον;» (Ματθ. ιθ΄,16) για να λάβει την τιμητική πρόσκληση: «πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶ δὸς πτωχοῖς, … καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι». (Ματθ. ιθ΄,21). Διακρίνων ο Ιησούς τα «προσόντα» του «νεανίσκου» όπως ο επίγειος πλούτος του για να τον μετατρέψει αμέσως σε ουράνιο και αιώνιο θησαυρό στο νεαρό της ηλικίας του για να εργασθεί και με τις σωματικές του δυνάμεις ιεραποστολικά, την αναζήτηση της αιωνίου ζωής αλλά και την προπαιδεία του στην αρετή: «…πάντα ταῦτα ἐφυλαξάμην ἐκ νεότητός μου» (Ματθ. ιθ’,20), τον κάλεσε να τον συμπεριλάβει στους μαθητάς Του. Όμως εκείνος «ἀπῆλθε λυπούμενος» (Ματθ. ιθ’,22). Ο λόγος; Ο «νεανίσκος» πόθησε την μακαριότητα και την ευτυχία της Βασιλείας των Ουρανών αλλ᾿ όχι να ακολουθήσει τον Χριστόν!

Αντιθέτως ο Άγιος Φανούριος, καθώς φανερώνει η εικόνα Του που ευρέθη στην Ρόδο επί Μητροπολίτου Νείλου του Β΄, κατά το ήμισυ του 14ου αιώνος, ακολούθησε τον Χριστόν πιστεύσας εις Αυτόν και μαρτυρήσας υπέρ Αυτού, ώστε να προγεύεται την μακαριότητα της Βασιλείας των Ουρανών. Ο Χριστός ενίκησε τον θάνατο, την αμαρτία και τον άρχοντα του σκότους, τον Διάβολο, στον Σταυρό και στο σκοτάδι του Τάφου. Δια του σταυρού ήλθε «χαρά εν όλω τω κόσμω» και εξελθών «ἀπήντησεν αὐταῖς (ταις Μυροφόροις) λέγων· χαίρετε.» (Ματθ. κη’,9)! Αλλά και ᾿μεις οι Χριστιανοί κατά τον θείο Παύλο «ὅσοι ἐβαπτίσθημεν εἰς Χριστὸν Ἰησοῦν εἰς τὸν θάνατον αὐτοῦ ἐβαπτίσθημεν. συνετάφημεν οὖν αὐτῷ διὰ τοῦ βαπτίσματος εἰς τὸν θάνατον» (Ρωμ. στ’,3-4). Και αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας που μας χαροποιεί, αφού «ἐν καινότητι ζωῆς περιπατήσωμεν.» (ένθ. ανωτ.)!

Δυστυχώς όμως και ᾿μεις σαν τον «νεανίσκο» του Ευαγγελίου αναζητούμε την μακαριότητα και την ευτυχία χωρίς την μετοχή μας στον «σταυρό» και στον «τάφο» ακολουθούντες τον Χριστό, όπως επέλεξε να ζήσει και να αποθάνει ο Άγιος Φανούριος. Και προσφέρουμε τα «δώρα» μας στον Άγιο για να ικανοποίηση του πόθου μας προς ευτυχία χωρίς διάθεση «σταυρού» και «μαρτυρίου». Ο Άγιος δια των μαρτυρικών πρεσβειών Του εκπληρώνει τα αιτήματα των καρδιών μας, εμείς όμως μένομε ανικανοποίητοι. Έχουμε για την ζωή μας στόχους υψηλούς. Ονειρευόμαστε, οραματιζόμαστε τον εαυτό μας επιτυχημένο και χαρούμενο, αναζητούμε κι άλλες επιτυχίες που νομίζουμε ότι θα μας κάνουν ευτυχισμένους. Αυτά θα κατορθωθούν μόνο με την αποφασή μας ν᾿ απαντήσουμε θετικά στην πρόσκληση «…δεῦρο ἀκολούθει μοι» (Ματθ.ιθ’,21). Να αποφασίσουμε ν᾿ ακολουθήσωμε τον Χριστό όχι μόνο στον «Γάμο της Κανά», ούτε «στον πολλαπλασιασμό των άρτων και των ιχθύων των πεντακισχιλίων και των τετρακισχιλίων», αλλά και στην «Γεθσημανή» και στον «Σταυρό» και στον «Τάφο», όπως ο Άγιος Φανούριος, ώστε, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, να επιτύχουμε την μακαριότητα της Βασιλείας των Ουρανών.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ευλόγησε στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου τον γάμο των κ. Βασιλείου Πατσίκα του Φωτίου και της Μαρίας μετά της κ. Αναστασίας – Αλεξάνδρας θυγατρός του Κορίνθιου Ιερέως π. Ιωάννου και της Πρεσβυτέρας Μαρίας Σκούπα, ομιλήσας καταλλήλως μεταφέρων τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος λόγω έκτακτου κωλύματος δεν παρέστη.

TOP NEWS