Η Εορτή του Αγίου Σεραφείμ στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

  • Δόγμα

Το εσπέρας του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος υποδέχθηκε την τιμία κάρα του Αγίου στην κεντρική είσοδο του προαυλίου του Ιερού Ναού Αγίου Σεραφείμ Φαναρίου και εισόδευσε αυτή στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, η τοπική μας Εκκλησία τιμά τον άγιο και ένδοξο ιερομάρτυρα Σεραφείμ αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου, στο Φανάρι (τόπος μαρτυρίου του Αγίου). Η εορτή αυτή θεσπίστηκε το 1936 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρό Ιεζεκιήλ.

Το εσπέρας του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος υποδέχθηκε την τιμία κάρα του Αγίου στην κεντρική είσοδο του προαυλίου του Ιερού Ναού Αγίου Σεραφείμ Φαναρίου και εισόδευσε αυτή στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Ακολούθως, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού.

Την ομώνυμο ημέρα, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, χοροστάτησε στηνακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε, στην ευαγγελική περικοπή από το κατά Λουκάν ιερό Ευαγγέλιο, όπου οι ψαράδες που έγιναν μετέπειτα μαθητές του Χριστού, υπάκουσαν χωρίς αντιρρήσεις, στην προτροπή Του να ξαναρίξουν τα δίκτυα στη θάλασσα, αν και είχαν περάσει μία κοπιαστική νύχτα ψαρεύοντας χωρίς αποτέλεσμα.

Μετά την πλούσια ψαριά που προκάλεσε θαυμασμό στους ψαράδες, ο Χριστός τους υπέδειξε ότι: «ἀπό τοῦ νῦν ἀνθρώπους ἔσῃ ζωγρῶν»,αναβιβάζοντάς τους στο αξίωμα των Αποστόλων και υποδεικνύοντάς τους, ότι πρέπει να καθοδηγούν τους ανθρώπους προς την σωτηρία.

Την ίδια εμπιστοσύνη επέδειξε και ο Αβραάμ, στην υπόδειξη του Θεού να φύγει από την γη του και τους συγγενείς του προς άγνωστο προορισμό και με υπακοή αφέθηκε να τον καθοδηγήσει ο Θεός στην γη Χαναάν.

Στην κλήση του Θεού υπάκουσε και ο Άγιος Σεραφείμ, ο οποίος με το παράδειγμά του, έρχεται να μας διδάξει, σχετικά με την σχέση που πρέπει να οικοδομήσουμε με τον Θεό και μεταξύ μας.

Σε αυτήν την κατάσταση της υπακοής και της εμπιστοσύνης στην κλήση του Θεού, καλούμαστε όλοι οι άνθρωποι, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο.

Εμείς δυστυχώς πελαγοδρομούμε μέσα στο κοσμικό μας φρόνημα και στις κοσμικές μας επιθυμίες ,που έχουν διαστραφεί και μας απομακρύνουν από τον Θεό και από τους άλλους ανθρώπους,

Ο Θεός μπορεί να μεταστοιχειώνει την παρουσία μας και τη ζωή μας, ώστε να μπορούμε να γινόμαστε αλιευτές, πρώτα της ψυχής μας για την σωτηρία της και μετά και των άλλων ανθρώπων.

Έτσι επιβεβαιώνεται η παρουσία του Θεού στη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι κατανοούν το μεγαλείο της Δόξης του Θεού και μπορούν έτσι να πορεύονται μέσα σε αυτήν την γνώση και σε αυτήν την σχέση με τον Θεό.

Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα της Παναγίας Φαναριωτίσσης – Πετριλιωτίσσης και την χαριτόβρυτο κάρα του Αγίου κατά την διάρκεια της ακολουθίας του Εσπερινού του Σαββάτου και κατά την διάρκεια της ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής.

TOP NEWS