Η Ι´ Κυριακή Λουκά στην Ενορία Επάνω Χωριού Ιεράπετρας

  • Dogma
κυριακή

Την Κυριακή Ι´ Λουκά, 10 Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ενορίας Επάνω Χωριού Ιεράπετρας, όπου στο τέλος τέλεσε το 25ετές μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέως Νικολάου Παρσωτάκη, Εφημερίου για πολλές δεκαετίες της Ενορίας, και το τεσσαρακονθήμερο του γιου του Ευαγγέλου Παρσωτάκη.

Ο Σεβ. κήρυξε τον θείο λόγο και επεσήμανε τα μηνύματα της ευαγγελικής περικοπής, που ο Κύριος θεράπευσε θαυματουργικά την συγκύπτουσα γυναίκα κατά την επίσκεψή του σε μιά Συναγωγή ημέρα Σάββατο. Η για δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια ασθενής γυναίκα, παρόλη την οδυνηρή κατάστασή της, δεν εμποδίστηκε από τίποτα για να μεταβαίνει στον ναό και να συμπροσεύχεται με τους συνανθρώπους της στον Θεό. Και αυτό φανερώνει το μεγαλείο της ψυχής της αλλά και την πίστη της. Γνώριζε ότι αν δεν πήγαινε, κανείς δεν θα την κατηγορούσε, αλλά το θεωρούσε εσωτερική ανάγκη να πηγαίνει να μετέχει στη λατρεία και να αναψύχεται εσωτερικά. Και ο Κύριος την ακούμπησε μόνο και της είπε «απολέλυσαι της ασθενείας σου» και τη θεράπευσε αμέσως. Όμως ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας Κύριος θεραπεύει την συγκύπτουσα και για ένα άλλο λόγο εκτός από την πίστη και την αφοσιώσή της στον Θεό, για να ξεσκεπάσει την υποκρισία και την ψεύτικη ευλάβεια του αρχισυνάγωγου. Εκείνος αγανάκτησε από ζήλεια και φθόνο απέναντι στον Ιησού και επετίμησε τον λαό, λέγοντας ότι το Σάββατο είναι μέρα του Θεού και ότι δεν πρέπει να έρχεται κάποιος για να θεραπεύεται. Και ο Χριστός αγανακτισμένος τον αποκάλεσε υποκριτή, γιατί έβλεπε πιο βαθιά στην ψυχή του ότι δεν αγανακτούσε που έγινε δήθεν η θεραπεία το Σάββατο, αλλά γιατί δεν άντεχε την τιμή και την αγάπη των ανθρώπων στο πρόσωπο του Θεανρώπου Κυρίου. Τα πάθη της κακίας, της ζήλειας και του φθόνου είχαν κυριεύσει την ψυχή του και δεν τον άφηναν να δει καθαρά. Ας προσπαθήσουμε να αποτινάξουμε με τη βοήθεια του Κυρίου τα πάθη, ιδιαίτερα αυτό της ζήλειας, από τις ψυχές μας και να τον παρακαλέσουμε να μας λυτρώσει από τις φοβερές συνέπειές τους, κατέληξε ο Σεβ.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας Επάνω Χωριού π. Στυλιανός Γωνιωτάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ εκκλησιάστηκαν αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί.

TOP NEWS