Η Ιερά Σύνοδος απαντά για τον αφορισμό

  • Dogma
σύνοδος

Ξεκάθαρη η θέση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον αφορισμό. Τί ισχύει τελικά αναφορικά με τον αφορισμό του Μητροπολίτη  πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου για τον πρωθυπουργό, την υπουργό Παιδείας και Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη  Νίκο Χαραδαλιά;

Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοινώνεται ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ