Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Κόρινθο

  • Δόγμα

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος επεξηγώντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην σύγκληση της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου και την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων. Επεσήμανε ότι κάθε Ι. Εικόνα είναι «άνοιγμα» στον Ουρανό και ο αισθητός χώρος που επενεργεί το Άγιο Πνεύμα.

Με Εκκλησιαστική τάξη και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ι. Ναό Του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο. Την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης  κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, τους Ιερείς του Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρους π. Γρηγόριο Θεοδώρου, π. Παναγιώτη Μαυραγάνη, π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τον Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά. Πλήθος Πιστών προσήλθαν για να συνεορτάσουν αυτή την μεγάλη ημέρα της Ορθοδοξία μας μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Νικόλαος Σταυρέλης και ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος επεξηγώντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην σύγκληση της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου και την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων. Επεσήμανε ότι κάθε Ι. Εικόνα είναι «άνοιγμα» στον Ουρανό και ο αισθητός χώρος που επενεργεί το Άγιο Πνεύμα. Η Ορθοδοξία μας είναι πολύτιμος θησαυρός και κληρονομιά, η οποία γνωρίζεται και βιώνεται εντός της Εκκλησίας, με την συμμετοχή μας στα Μυστήρια Της και κυρίως στην Θ. Λειτουργία. Οι άνθρωποι, που αποτελούμε τις ζωντανές εικόνες του Θεού, οφείλουμε να παραμένουμε πιστοί στους όρους και τα θέσμια που έθεσαν οι Θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας αλλά και ενωμένοι με τον Χριστό που είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας μας. Ολοκληρώνοντας, παρεκάλεσε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας να ευχηθεί ο Θεός να χαρίζει στην καρδιά του καθ’ ενός μας την πίστη, την αγάπη και όλες τις Ευαγγελικές αρετές, ώστε να αντισταθούμε στο ορμητικό ρεύμα της ανομίας και να διαφυλάξουμε στην ψυχή μας την Άχραντο Εικόνα του Κυρίου μας!

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε, εντός του Ι. Ναού, η Ιερά Λιτάνευση των Αγίων Εικόνων και τελέσθηκε η κατ’ έτος Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων Αρχιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς και των Ευεργετών αυτής.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον άγιο Ιεροκήρυκα για το κήρυγμα του, αναφέρθηκε, με την ευκαιρία της παρουσίας της Ι. Εικόνας της «Παναγίας Γλυκοφιλούσης» του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννου Καποδίστρια, (ιστορικό Κειμήλιο που φυλάσσεται στην Ι. Μητρόπολή μας), στο ιστορικό της. Τόνισε την πίστη του Κυβερνήτη αναφέροντας την ιδιόχειρη του επιγραφή, πίσω από την Ι. Εικόνα, «Γλυκοφιλούσα Μαριάμ τον Υιόν σου αίτησαι υπέρ εμού του δούλου σου Ιωάννου, βραβεύσαι, μετά σοφίας κυβερνάν τον ευσεβή λαόν του και βασιλείας με Αυτού τυχείν δι᾿ Ελεός του» επισημαίνοντας ότι, ο εκάστοτε Κυβερνήτης του Ελληνικού Λαού πρέπει να είναι και να μένει Ορθόδοξος, πρέπει να είναι και να μένει ευσεβής και πιστός και να ζητά το έλεος του Θεού, τόσο για τον Λαό που διακονεί όσο και για τον ίδιο του τον εαυτό. Οφείλει ακόμα να θυμάται αυτό που ο αρχαίος τραγικός Αγάθων είπε: «Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι. Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει». Κάποιοι σήμερα νομίζουν ότι εμείς ενδιαφερόμαστε να ασκούμε εξουσία ή να επηρεάζουμε τους Άρχοντες στην άσκηση της εξουσίας τους. Εάν το θέλαμε αυτό, θα μπορούσαμε να το πράξουμε γιατί έχουμε και την δυνατότητα και τον τρόπο. Όμως δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν το θέλουμε! Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να δίδουμε στους ανθρώπους την χάρη και το έλεος του Θεού και να προσευχόμαστε για όλους. Η σωτηρία των ψυχών είναι αυτό που θέλουμε!

Στον επίλογο του ευχήθηκε οι Κυβερνώντες να αγαπούν τον Θεό και τον Λαό, έχοντας ως παράδειγμά τον Α’ Κυβερνήτη μας Ιωάννη Καποδίστρια και κανείς να μην ξεχνά αυτά που είπε ο Ιωσήφ Βρυέννιος: «Ουκ αρνησόμεθά σε, φίλη Ορθοδοξία· ου ψευσόμεθά σου πατροπαράδοτον σέβας· εν σοι εγεννήθημεν, εν σοι ζώμεν και εν σοι τεθνηξόμεθα· ει δε καλέσει καιρός και μυριάκις υπέρ σου τεθνηξόμεθα»!

TOP NEWS