Η Κυριακή της Πεντηκοστής στην Κόρινθο (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Πέτρος Θωμαΐδης

Με κάθε Εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε κι εφέτος η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας, η Κυριακή της Πεντηκοστής, στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου με την τέλεση πανηγυρικής δισαρχιερατικής Θ. Λειτουργίας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο, ο οποίος και προεξήρχε και τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου.

Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος ομίλησε για την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος που άλλαξε, «βάπτισε», ανακαίνισε και φώτισε τους Αγίους Αποστόλους, δίδοντάς τους νέα προοπτική στην ζωή τους. Οι πρώην τρομαγμένοι και φοβισμένοι αγράμματοι αλιείς μετατρέπονται από ηττημένοι σε νικητές για να κηρύξουν ότι ο «Θεός εφανερώθη εν σαρκί…» (Α΄ Τιμ. γ΄ 16), αναστήθηκε εκ των νεκρών και θεράπευσε το γένος των ανθρώπων, δίδοντάς του την αθανασία. Όλα αυτά μπορεί κανείς να τα ζήσει προσωπικά στην κοινότητα που συνέχεται από το Άγιο Πνεύμα, την Εκκλησία. Στην Εκκλησία και τα Ι. Μυστήριά Της ο Χριστός συνεχίζει να είναι παρών δια του Αγίου Πνεύματος.

Στην συνέχεια ο ομιλητής παραλλήλισε την εικόνα της Πεντηκοστής με το Σύνθρονο που βρίσκεται πίσω από την Αγία Τράπεζα επισημαίνοντας ότι, όταν το βλέπουμε στους Ι. Ναούς, ο νους μας πάει στον γεγονός ότι ο Χριστός συνεχίζει να είναι παρών, ο τύπος Του είναι ο Επίσκοπος και γύρω του οι Πρεσβύτεροι εις τύπον των Αποστόλων. Το σχήμα του είναι ημικυκλικό και όχι περίκλειστο και αυτό για να μην έχει τέλος, αφού όλοι μπορούν να πιαστούν από τις άκρες του. Αυτό είναι η Εκκλησία, ένας ανοικτός κύκλος για να μπορεί να πιαστεί ο καθένας και να συμμετέχει λαμβάνοντας τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος μέσα στο αυτό Σώμα και όχι μόνος και αποκομμένος. Σήμερα επιβάλλεται να προσευχηθούμε στο Άγιο Πνεύμα όχι για να λάβουμε υπερφυσικά χαρίσματα αλλά για να «συντονίσουμε» το θέλημα μας με το θέλημα του Θεού, να πιστέψουμε το «γενηθήτω τό θέλημά σου» να ενωθούμε μαζί Του και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μόνη πραγματικότητα δεν είναι ούτε η βιολογική μας υπόσταση, ούτε η κοινωνική μας καταξίωση ούτε η κοινωνική μας επιτυχία, ούτε τα χρήματα μας, ούτε οι φιλοδοξίες μας αλλά μόνο η αγάπη προς φίλους και εχθρούς. Τέλος παρεκάλεσε τον Ποιμενάρχη μας να δεηθεί, μετά του Θεοφιλεστάτου, ώστε να παραμένουμε όλοι στενά δεμένοι σε αυτόν τον κύκλο, στην κεφαλή του οποίου στέκει ο Ποιμενάρχης μας εις τύπον και τόπον Χριστού, πέριξ αυτού το Πρεσβυτέριο και στην συνέχεια όλοι οι Πιστοί στον κύκλο που δεν κλείνει αλλά μας περιλαμβάνει όλους ενωμένους εν Αγίω Πνεύματι!

Συναπτός με την Θ. Λειτουργία τελέστηκε και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, στο πέρας του οποίου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας επεσήμανε στους Πιστούς ότι η Πεντηκοστή είναι η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας που μας παρέχει την χάρη του Παναγίου Πνεύματος.

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε στους Πιστούς την παρουσίαση του βιβλίου σε δεύτερη έκδοση: «Παύλου ¨σφραγίς¨ Η Κορίνθου Εκκλησία στον Χρόνο» την Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023, ώρα 19:00, στην Κροκίδειο Αίθουσα της Ι. Μητροπόλεως μας.

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την σύντομη αναφορά του με την ανακοίνωση του προγράμματος των εορταστικών Εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου με τον τίτλο: «ΙΖ΄ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2023» προτρέποντάς τους Πιστούς να συμμετάσχουν σε αυτές αποδίδοντας τον δέοντα σεβασμό και την τιμή στον ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας.

TOP NEWS