Η Παναγία αμύντωρ στην τελευταία έπαλξη του Αιγαίου και της Ευρώπης

  • Dogma
παναγία

Με λαμπρότητα και εθνική συγκίνηση τελέστηκε και φέτος η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ιερό Προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής στην ακριτική νήσο της Παναγιάς του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών το περασμένο Σάββατο 19 Αυγούστου 2017.

Φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά, κατά την οποία το ιστορικό ναΐδριο εόρτασε ως Ιερό Προσκύνημα τη μνήμη της μεταστάσεως της Θεοτόκου και όπως ήταν αναμενόμενο συγκέντρωσε πλήθος προσκυνητών, που ανέβηκαν από νωρίς στο γαλανόλευκο ξωκκλήσι για να τιμήσουν την ακρίτισσα Παναγιά. Στο λόφο του Ιερού Προσκυνήματος κυμάτιζε η γαλανόλευκη πλαισιωμένη από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και το Βυζαντινό Αετό!

Του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο οποίος από την θ’ Ωδή στην «Τιμιωτέρα» μαζί με την επισκοπική ράβδο κρατούσε σφικτά στο χέρι του τη γαλανόλευκη αποδίδοντας θυμίαμα και τιμή στο σύμβολο της πατρίδας.

Ακολούθησε η κατανυκτική θεία Λειτουργία στην οποία συμμετείχαν οι σεβάσμιοι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου και στην οποία ο Ποιμενάρχης μας μνημόνευσε όλους όσοι θυσίασαν «εν τοις ιεροίς ημών αγώσιν» τη ζωή τους για την τιμή της πίστης μας και την ελευθερία της πατρίδας. Το ευσεβές εκκλησίασμα προερχόμενο από Αιγνουσιώτες μονίμους κατοίκους κυρίως εκ περάτων της γης αλλά και μονίμους κατοίκους συμμετείχε ψάλλοντας και υμνολογώντας τη Θεογεννήτορα, ενώ όλοι μαζί οι πιστοί μέσα και έξω από το ναό απήγγειλαν με ευλάβεια το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή Προσευχή.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και ενώ κλήρος και λαός έψαλε λιγυρά φωνή το « Τη Υπερμάχω Στρατηγώ»  λιτανεύθηκε η ιερά εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, την οποία τιμητικά κράτησε ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ ταξίαρχος Δημόκριτος Κωνσταντάτος και τελέστηκε αρτοκλασία στο προαύλιο του Ναού.

Μιλώντας ο Σεβασμιώτατος στους προσκυνητές τόνισε τον καθοριστικό ρόλο, που διαδραματίζει η πίστη και η τιμή του προσώπου της Παναγίας μέσα στη εκκλησιαστική ζωή, αλλά και στην μακραίωνη και πολυτάλαντη ιστορική διαδρομή του Γένους. Με συνεχή επίκληση του ονόματος της Παναγίας ο Χιώτης Ιεράρχης από το ανατολικότερο σύνορο της Ελληνικής Επικράτειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακήρυξε ότι η Κλίμαξ, που ένωσε τον Ουρανό με τη Γη, ήταν εκείνη, που της εζητήθη από τους πιστούς να κρατήσει άτρωτες τις επάλξεις της πατρίδας, αλλά κυρίως την τιμημένη έπαλξη του Αιγαίου, που φέρει το όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Αρχιερεύς ζήτησε από τους Αιγνουσιώτες να κρατήσουν στους αιώνες αυτή την προσκυνηματική στιγμή της Πανηγύρεως στο νησί της Παναγιάς το πρώτο Σάββατο μετά το Δεκαπενταύγουστο και να την κληροδοτήσουν στα παιδιά και εγγόνια τους.

Κλείνοντας τις ευχές του και μετά την απόλυση κατευθύνθηκε στο Στρατιωτικό Φυλάκιο του νησιού και απηύθυνε ευχές στους ενστόλους. Στο προσκύνημα συμμετείχαν ακόμη ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. κ. Νότης Μηταράκης, ο Δήμαρχος Στέφανος Βογιατζής και το Δημοτικό Συμβούλιο, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών» κ. Γεώργιος Δανιήλ και το νέο Δ.Σ., ο Πρόεδρος του Ταμείου Ευπραγίας Οινουσσών κ. Γιάννης Μ. Χατζηπατέρας και το Συμβούλιο του Ταμείου, ο Πρόεδρος του Ναυτ. Ομίλου κ. Γιάννης Γ. Λυγνός, ο επίτ. Υπαρχηγός Λ.Σ. ναύαρχος κ. Γιώργος Μπαρκάτσας, ο ναύαρχος κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, ο τ. Δήμαρχος Οινουσσών κ. Ευάγγελος Αγγελάκος, ο τ. Πρόεδρος του ΤΕΟ κ. Μιχάλης Ι. Μονιός τα μέλη του Δ.Σ. του Ιερού Προσκυνήματος και πολλοί άλλοι. Η προσέλευση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και απαιτήθηκε διπλό δρομολόγιο του πλοίου ΣΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ από τις Οινούσσες, το οποίο ναυλώθηκε από τον Σύλλογο «Φίλοι Οινουσσών» για τη δωρεά μαζική μεταφορά των προσκυνητών.

11  3γ (1) 3β 3 2 1 3γ 3γ (1)

TOP NEWS