Η πρώτη συνάντηση της σχολής γονέων της Μητρόπολης Κερκύρας

  • Dogma
κερκύρας

 Ξεκίνησαν το μεσημέρι της Κυριακής 19 Νοεμβρίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, για 21η συνεχόμενη χρονιά, οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ενώ υπεύθυνος λειτουργίας της Σχολής είναι ο Πρωτ. Σπυρίδων Τριαντάφυλλος.

Προσφωνώντας τους γονείς που συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι στις μέρες μας διαπιστώνουμε μεγάλη δυσκολία στη διαφύλαξη του θεσμού της οικογένειας, καθώς υπάρχει έκπτωση ηθών. Γονείς και παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα συναίσθησης της ταυτότητάς τους, με αποτέλεσμα, μολονότι έχουν διάθεση να στηρίξουν τον θεσμό, να μην μπορούν εξαιτίας της απουσίας πνευματικής και κοινωνικής παιδείας να νιώσουν την αξία της αλληλοπεριχώρησης, να βγούνε από τον εγωκεντρισμό και να κοινωνικοποιηθούν γνήσια. Γι’ αυτό και η προσπάθεια της τοπικής Εκκλησίας αποσκοπεί στο να μπορέσουν όσοι συμμετέχουν στις συνάξεις της Σχολής Γονέων να προβληματιστούν γνήσια, να βοηθηθούν, να κατανοήσουν την αξία της αγάπης και της υπέρβασης του ατομοκεντρισμού.

Ο κ. Νεκτάριος τόνισε ακόμη ότι μπορεί να φαίνεται ότι έχει λιγοστέψει ο αριθμός των ανθρώπων που εκκλησιάζονται, ωστόσο είναι πιο πολλοί οι νέοι οικογενειάρχες που προσέρχονται στην λειτουργική και μυστηριακή ζωή, ενώ διψούνε για πνευματική καθοδήγηση και εμπειρία και αυτό καθιστά την ευθύνη της Εκκλησίας μεγαλύτερη. Έτσι, ο θεσμός της Σχολής Γονέων είναι σημαντικός ως πνευματικό ανάχωμα και βοήθεια στη σύγχρονη οικογένεια. Ευχαρίστησε τον ομιλητή της πρώτης σύναξης και τους κληρικούς που διακονούν το έργο της στήριξης της οικογένειας και την παιδεία, τονίζοντας ότι η Εκκλησία δεν θα πτοηθεί από τις δυσκολίες, αλλά θα αντιτάξει τη δύναμη της πίστης και της αγάπης.

Ομιλητής στην πρώτη σύναξη ήταν ο διακεκριμένος ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας κ. Ιάκωβος Μαρτίδης, ο οποίος μίλησε με θέμα «Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά: μύθος ή πραγματικότητα;». Αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του, το οποίο παρουσίασε εν ολίγοις ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως. Στη συνέχεια, ο κ. Μαρτίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το μεγάλωμα των παιδιών έχει κόπο. Ο κόπος γίνεται μεγαλύτερος, όταν ο γονιός δεν κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις. Γονείς δεν γεννιόμαστε, γινόμαστε. Υπάρχουν ευτυχισμένοι άνθρωποι και ευτυχισμένα παιδιά. Η ευτυχία σμιλεύεται από την πρώτη παιδική ηλικία. Σκοπός της ανατροφής είναι οι γονείς να μάθουν στο παιδί τι είναι αγάπη, να του μάθουν να χαίρεται με το μικρό, το απλό, το καθημερινό. Να του μάθουν να μοιράζεται και να προσφέρει, να λειτουργεί ευχαριστιακά.

Ο ομιλητής επεσήμανε ότι οι γονείς χρειάζεται οι ίδιοι να νιώθουν ότι ο πλούτος μας δεν είναι η ποσότητα των υλικών αγαθών, αλλά η ποιότητα των σχέσεων. Είναι άλλο η τιμή των πραγμάτων και άλλο η αξία τους. Σήμερα υπάρχει σύγχυση για το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου, ποιο είναι το καίριο και σημαντικό στη ζωή. Χρειάζεται, επομένως, νόημα και προοπτική σε όσα ζούμε και κάνουμε.

Τα παραπάνω έρχονται όταν ο άνθρωπος πιστεύει στον Θεό, κατανοώντας ότι η ζωή έχει νόημα όταν φεύγουμε από τα παρόντα και νιώθουμε ότι η παρουσία του Θεού μας δίνει δύναμη. Το ότι πιστεύουμε δεν σημαίνει ότι λύνονται όλα τα προβλήματά μας, αλλά νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

Τελικά, τα παιδιά πλάθονται. Είναι ευθύνη των γονέων να εργαστούν, αγκαλιάζοντάς τα, οριοθετώντας την πορεία τους, βοηθώντας τα να χαρούνε την παιδικότητά τους παίζοντας, χτίζοντας σχέσεις, μαθαίνοντας να είναι υπεύθυνα τα ίδια στη ζωή τους. Τελικός σκοπός του γονέα είναι να γίνει «άχρηστος», δηλαδή αχρείαστος για τα παιδιά του, να μην προβάλλει τα όνειρά του σ’ αυτά και να τα οδηγήσει στην οδό της ελευθερίας.

Ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε ο υπεύθυνος της Σχολής Γονέων Πρωτ. Σπυρίδων Τριαντάφυλλος.

Κατά τη διάρκεια που οι γονείς συμμετείχαν στην εκδήλωση οι παιδαγωγοί του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΛΟΥ, απασχολούσαν δημιουργικά τα μικρότερα παιδιά.

Η δεύτερη συνάντηση της Σχολής γονέων θα γίνει την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο με θέμα «Μη στραφείς προς τα πίσω: η ασκητική της Κλίμακας και η σύγχρονη οικογένεια».

TOP NEWS