Η θαυματουργός Εικόνα του Αγ. Φανουρίου από τη Ρόδο στη Ν. Κηφισιά

  • Δόγμα

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Φανουρίου και στην αγιότητα και κατόπιν ευλόγησε τις πατροπαράδοτες φανουρόπιτες. Τέλος ακολούθησε αντιφώνηση από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, Αιδεσ. Πρωτ. π. Μιχαήλ Κρητικού εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου πόλεως Ρόδου:

Την Ιερά και περίπτυστο Εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Θαυματουργού εκ της Νήσου Ρόδου υποδέχθηκε η Ιερά Μητρόπολή μας, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Κηφισιάς. Ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος προεξήρχε τόσο της υποδοχής της Ιεράς Εικόνος, όσο και του Αρχιερατικού Εσπερινού, συμπαραστατούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Νικάνωρα Καραγιάννη, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσ. Πρωτ. π. Χρίστο Κυριακόπουλο, τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους Κηφισιάς, Πεύκης-Μεταμορφώσεως, Νέας Μάκρης και πλειάδος ιερέων της περιοχής.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Φανουρίου και στην αγιότητα και κατόπιν ευλόγησε τις πατροπαράδοτες φανουρόπιτες. Τέλος ακολούθησε αντιφώνηση από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, Αιδεσ. Πρωτ. π. Μιχαήλ Κρητικού εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου πόλεως Ρόδου:

«Χαίροις των Μαρτύρων η καλλονή, και της Εκκλησίας θεοδώρητος χαρμονή, χαίροις Ροδονήσου, ο μέγιστος προστάτης, της υπερκαυχωμένης εν σοί Φανούριε».

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ώρωπού και Μαραθώνος κ.κ. Κύριλλε

Τίμιο πρεσβυτέριο και ευλαβέστατοι Ιεροδιάκονοι

Εντιμότατοι άρχοντες, κ. Βουλευτά Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Παππά.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, Λαέ του Κυρίου ευλογημένε.

Ήδη αφιχθέντες στην Θεοστήρικτον  Μητρόπολή Σας και στον περικαλλή τούτον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος,  εκ της Ροδονήσου και της μεγαλειώδης υποδοχής του Ιερού ημών Σεβάσματος της Ιεράς Εικόνος του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου Προστάτου Αυτής γενόμενοι κοινωνοί ου μόνον, αλλά και της αγαπητικής φιλοξενίας σας γευόμενοι, θα ήθελα πρωτίστως Σεβασμιώτατε να μεταφέρω εις υμάς τον αδελφικό ασπασμό και την εν Κυρίω Αδελφικήν αγάπη του Γέροντος μοι Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου, για την ευλογία και έγκριση που παρασχέθη εξ υμών, ώστε να μεταβεί το σπουδαίο αυτό κειμήλιο της Ορθοδοξίας, η σεπτή εικόνα του Αγίου Φανουρίου, προστάτου της Νήσου Ρόδου, προς ευλογία του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεώς σας

Ο σημερινός λαμπρός και πανηγυρικός Εσπερινός αποτελεί την αφετηρία θρησκευτικών εκδηλώσεων για την Μεγάλη Ημέρα της εορτής του Αγίας Τριάδος, αφού πρώτα εορτάσουμε την Γενέθλιον ημέρα της Εκκλησίας την ημέρα της Πεντηκοστής. Οι Θρησκευτικές αυτές  πράξεις εκφράζουν το βάθος της Θεολογίας και το ύψος της Θεογνωσίας των θρησκευόμενων πιστών. Επισημαίνοντας ότι όλες αυτές οι εξωτερικές  πράξεις εκφράζουν το εσωτερικό περιεχόμενο της ευλαβείας και πίστεως μας.

Σεβασμιώτατε, ήδη στην Ιερά Μητρόπολή σας  υποδεχθήκατε για δεύτερη φορά , εντός της καρδιάς σας και εντός της ζωής σας, Αυτόν τον Μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας που θέλει να φανερώνει, σε όποιον τον επικαλείται και ευλαβείται, κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώνει την υγεία σε κάποιον ασθενή.

Ο Άγιος Φανούριος είναι αναμφίβολα μια Αγία, σημαντική, νεανική μορφή, που ξεχωρίζει με τον δικό του τρόπο ανάμεσα στους άλλους Αγίους της χριστιανοσύνης, που δεν τιμάται απλώς σε μια μόνον ημερομηνία, αλλά η πίστη των χριστιανών τον επικαλείται και σε κάθε του θαύμα,  και  αντί άλλης δωρεάς, του προσφέρει και την γνωστή φανουρόπιτα.

Ο Άγιος Φανούριος, έζησε στα Ρωμαϊκά χρόνια, συγκρούσθηκε θαρρετά με τον κόσμο της ειδωλολατρίας και μας διδάσκει με την πραγματική θυσία του πως το στεφάνι της ενάρετης ζωής δεν κερδίζεται εύκολα, αλλά μόνον με συνεχείς δοκιμασίες, με θάρρος, υπομονή και αντοχή.

Εμείς τώρα δεν παλεύουμε βέβαια με στρατοκράτες Ρωμαίους και απίστους Αγαρηνούς, αλλά έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε τις πιο έντεχνα στημένες παγίδες του υλισμού και αθεϊσμού, που προσπαθούν μαζικά να σαρώσουν τις τάξεις των χριστιανών.

Επομένως σαν αληθινοί αγωνιστές της πίστεως, ας μιμηθούμε την υποδειγματική και άμεμπτη ζωή του Αγίου, για να καταξιωθούμε κάποτε κι εμείς να τιμήσουμε το χριστιανικό όνομα που φέρουμε, όπως κι αυτός επάξια το τίμησε.

Ο εκτενής βίος του όπως γνωρίζουμε όλοι μας είναι άγνωστος. Μόνο το ιστορικό της ευρέσεως της ιεράς εικόνας μας γνωρίζεται, κατά χάριν Θεού, όταν κατά την περίοδο της Ιπποτοκρατίας στην Ρόδο, οι Ιωαννίτες ιππότες επισκεύαζαν τα τείχη της πόλεως ευρισκόμενοι υπό τον κίνδυνο μιάς εκ νέου επιθέσεως των Αγαρηνών και χρησιμοποιώντας πέτρες και άλλα υλικά από την γύρω περιοχή, ευρέθησαν ενώπιον ερειπώδους  παλαιού ναΐσκου, εντός του οποίου μεταξύ των άλλων κατεστραμμένων αντικειμένων ξεχώριζε η Ιερά εικόνα ενός νεαρού στην μορφή και στρατιωτικά ντυμένου Αγίου.

Ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος ο Μυρσινιώτης ο οποίος στο κάλεσμα των στρατιωτών ευρέθη αμέσως στον τόπο της ευρέσεως, διάβασε καθαρά το όνομα του Αγίου που λεγόταν Φανούριος. Ολόγυρα της εικόνας ο αγιογράφος αποτύπωσε σε 12 παραστάσεις τα ιερά μαρτύρια που υπέφερε ο Άγιος και αφού ο Μητροπολίτης επισταμένος εμελέτησε την Ιερά εικόνα αποφάνθηκε πως ο Φανούριος είναι ένας από τους σπουδαίους μεγαλομάρτυρες της πίστεως μας.

Αμέσως έστειλε αντιπροσωπεία στον ηγεμόνα του νησιού και τον παρακάλεσε να του δώσει άδεια για να ανακαινίσει τον ναΐσκο, ο ηγεμόνας όμως αρνήθηκε. Τούτο δεν πτόησε καθόλου τον ενεργό και δραστήριο μητροπολίτη ο οποίος μετέβη εις Κων/λη και με άδεια του Σουλτάνου κατάφερε να επιτύχει αυτό που επιθυμούσε, δηλαδή την ανοικοδόμηση του ιερού ναού, ο οποίος αναστηλώθηκε και σώζεται έως σήμερα και αποτελεί από τότε Ιερό προσκύνημα όλων των χριστιανών, για εμάς δε τους Ροδίους καύχημα, προπύργιο ασφαλείας και ιερό σέμνωμα αφού είναι ο προστάτης ολοκλήρου της νήσου Ρόδου.

Σεβασμιώτατε πάτερ και Δέσποτα, με την ευχή και ευλογία σας.

Επαναλαμβάνουμε τις ευχαριστίες μας για την έγκριση και άδεια σας, επί τη αφίξη της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Φανουρίου, στην Ιερά Μητρόπολη σας και σε τούτη την ενορία.

Επαναλαμβάνουμε πάλιν και πολλάκις τις πιο θερμές, εγκάρδιες ευχαριστίες μας για ότι έχετε κάνει στην ελαχιστότατα μου, καθώς και τις ευχαριστίες μας στους αδελφούς ιερείς της ενορίας και ιδιαιτέρως στον Πανοσιολογιότατον Αρχιμανδρίτην πατέρα Σέργιον, οι οποίοι με περισσή αγάπη μας φιλοξενούν.

Ευχόμαστε υιικός εκ βάθους καρδίας Σεβασμιώτατε  ο Τριαδικός Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Θαυματουργού Φανουρίου να σας χαρίζει υγείαν και την εξ ύψους δύναμιν, ώστε εις έτη πολλά να λαμπρύνετε με την παρουσία σας τον Μητροπολιτικό Θρόνο της Ιεράς ταύτης  Μητροπόλεως  και να επιτελείτε το ποιμαντικό έργο σας το οποίο μας είναι γνωστό και αναμφισβήτητα μεγάλο.

TOP NEWS