Ιεραπύτνης Κύριλλος: Ανέκαθεν η Εκκλησία δεν διαχωρίζει την Επιστήμη από τη Θεολογία και την πίστη

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Ιουνίου 2022 ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εν Ρώμη στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Χανδρά Σητείας στη θέση «Λαγκός» μεταξύ των δύο Ενετικών οικισμών Βόιλας και Κατελιώνα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και μίλησε κατάλληλα στο εκκλησίασμα.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης Ιεραπύτνης. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη ζωή και την προσφορά των Αγίων Αναργύρων Ιατρών Κοσμά και Δαμιανού αλλά και όλων των Ιαματικών Αγίων προς τους πάσχοντες συνανθρώπους τους, και υπογράμμισε ότι είχαν λάβει από τον Θεό το χάρισμα της θεραπείας των ασθενειών. Ιδιαιτέρως υπογράμμισε ότι ανέκαθεν η Εκκλησία δεν διαχωρίζει την Επιστήμη από τη Θεολογία και την πίστη, αλλά σέβεται, τιμά και επευλογεί κάθε επιστήμη και επιστήμονα, επομένως και την ιατρική και τους ιατρούς και το λειτούργημά τους. Υπάρχουν όμως και τα όρια και οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές, η ηθική και η πίστη στις ανθρώπινες αξίες και το ανθρώπινο πρόσωπο, που πρέπει όλοι να σεβόμαστε και να μην υπερβαίνουμε. Οι Άγιοι Ανάργυροι, έβλεπαν τους ασθενείς τους όχι ως πελάτες, αλλά ως πάσχουσες εικόνες του Θεού, που είχαν ανάγκη ψυχοσωματικής θεραπείας. Και με τη βοήθεια του Θεανθρώπου Κυρίου, του ιατρού των ψυχών και των σωμάτων μας, θεράπευαν κάθε ασθένεια και χάριζαν ζωή στους πολύπαθους ανθρώπους, χωρίς κανένα υλικό αντάλλαγμα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ευλάβεια των κατοίκων της περιοχής προς τους Αγίους Αναργύρους, και στην παράδοση που θέλει στον πανηγυρίζοντα ναό να έχει ενταφιαστεί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ένας Ιερέας που σκότωσαν οι κατακτητές, και ο οποίος επιτελούσε πάμπολλα θαύματα, γι᾽ αυτό η περιοχή πήρε το όνομα «Αγιασμένος». Τέλος, ο κ. Κύριλλος παρότρυνε όλοι να εκζητήσουμε από τους εορταζομένους Αγίους να πρεσβεύουν στον Θεό για τη θεραπεία των ψυχών και των σωμάτων μας, αλλά και να ενισχύουν τους ασθενείς αδελφούς μας που βρίσκονται στο κρεββάτι του πόνου και σηκώνουν τον βαρύ σταυρό της ασθένειας, αλλά και τους συγγενείς τους.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό του πανηγυρίζοντος ναού έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, Εφημέριος της Ενορίας Λιθινών και Αρχιερατικός Επίτροπος Ε΄ Αρχιερ. Περιφ., ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφ., ο Εφημέριος της Ενορίας Αρμένων Οικονόμος π. Σπυρίδων Βασιλάκης, ο Εφημέριος της πανηγυρίζουσας Ενορίας Χανδρά π. Γεώργιος Μονιός και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί από την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χανδρά κ. Γεώργιος Ανυψητάκης και αρκετοί πιστοί.

TOP NEWS