Ιεραπύτνης Κύριλλος: Η Παναγία ως «φωτοφόρος νεφέλη» προστάτευε τους Έλληνες στρατώτες

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με την καλούμενη εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της Αγίας Σκέπης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Ιεράπετρα.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022 η εορτή της Αγίας Σκέπης και η εθνική επέτειος του έπους του 1940 σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Το πρωί τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας η ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή της Αγίας Σκέπης και στην προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου προς το έθνος μας, η οποία ως «φωτοφόρος νεφέλη» έσκεπε νοερά και προστάτευε τους Έλληνες στρατώτες που έγραψαν την εποποιΐα του 1940 στα χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου.

Όπως, τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος «Σήμερα μνημονεύουε το ηρωικό ΟΧΙ των Ελλήνων στις δυνάμεις του Άξονα και την ακατάβλητη γενναιότητα των προγόνων μας, οι οποίοι με το αίμα τους πότισαν το δένδρο της ελευθερίας, που εμείς οι νεοέλληνες έχουμε ιερό χρέος να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο». Και κατέληξε με την προτροπή να παρακαλέσουμε την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας να προστατεύει όλους από τους ορατούς και αοράτους εχθρούς και να πρεσβεύει προς τον Τριαδικό Θεό να χαρίζει την ελευθερία της πατρίδας.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, στην οποία προέστη ο  Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και έλαβε μέρος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως, με την παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, των Αντιδημάρχων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των Διευθυντών και αντιπροσωπειών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλων φορέων και συλλόγων της πόλης, ενώ τον εθνικό ύμνο παιάνισε η Δημοτική Φιλαρμονική Ιεράπετρας.

Ακολούθως σχηματίσθηκε πομπή προς το Ηρώο της πόλεως, όπου ο κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων εν τοις ιεροίς του Έθνους ημών αγώσι πάλαι τε και επ᾽ εσχάτων». Επακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ιωάννη Γουλιδάκη, εκπρόσωπο της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης (Π.Ν.Β.) Κυριαμαδίου, της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Παναγιώτης Αρχαύλης, ο Πρόεδρος της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο Δ/ντής του 3ου Γυμνασίου κ. Χρυσ. Ψαρουδάκης, ως εκπρόσωπος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Δ/ντής του 3ου Δημ. Σχολείου κ. Εμμαν. Μπαρμπεράκης, ως εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους εκπροσώπους των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου και του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και τον εκπρόσωπο των Μαρτυρικών Χωριών του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Αλ. Παντελάκη, Πρόεδρο της Κοινότητας Μύρτου.

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και ο Εθνικός ύμνος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας, και στη συνέχεια η κ. Μαρία Σακαδάκη, Πρόεδρο ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. Δήμου Ιεράπετρας εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στην οδό Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχαν μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης και το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου, αθλητικά σωματεία, άλλοι σύλλογοι και σχολές κρητικών χορών της πόλης, οι ομάδες Προσκόπων και Οδηγών, το Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας, Μοτοσικλετιστές του Τμήματος Τροχαίας και η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας.

TOP NEWS