Ιερές Παρακλήσεις στη Μητρόπολη Κορίνθου

  • Δόγμα

Στο κήρυγμά του προς την Ι. Αδελφότητα και τους Πιστούς ο Ποιμενάρχης τόνισε ότι η Γυναίκα, η Οποία εκ Πνεύματος Αγίου κυοφόρησε στα σπλάχνα Της τον Ιησού Χριστό, που είναι η Αθανασία, η Ανάσταση και η νίκη κατά του Θανάτου, δεν μπορεί Αυτή, η Ζωοδόχος Πηγή, να υποβληθεί στην φθορά και στο κράτος του θανάτου.

Το απόγευμα της 9ης Αυγούστου 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χοροστάτησε στην Ι. Παράκληση, που τελέστηκε στην Ι. Μονή της Παναγίας Λέχωβας στο Καθολικό της Ι. Μονής.

Στο κήρυγμά του προς την Ι. Αδελφότητα και τους Πιστούς ο Ποιμενάρχης τόνισε ότι η Γυναίκα, η Οποία εκ Πνεύματος Αγίου κυοφόρησε στα σπλάχνα Της τον Ιησού Χριστό, που είναι η Αθανασία, η Ανάσταση και η νίκη κατά του Θανάτου, δεν μπορεί Αυτή, η Ζωοδόχος Πηγή, να υποβληθεί στην φθορά και στο κράτος του θανάτου. Σύμφωνα με την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας η Παναγία είναι η «Νέα Εύα» (ζωή) που μαζί με τον Υιό Της «Νέο Αδάμ» είναι οι Γενάρχες της ανθρωπότητας, που μας προσφέρουν την Ζωή και την Ανάσταση και όποιος το πιστεύει αυτό σώζεται. Η επίγεια ζωή μας είναι γεμάτη θλίψεις «ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἕξετε·» (Ιω. ιστ’, 33) αλλά σύμφωνα με τον Απ. Παύλο «ἡ θλῖψις ὑπομονὴν κατεργάζεται,  ἡ δὲ ὑπομονὴ δοκιμήν, ἡ δὲ δοκιμὴ ἐλπίδα, ἡ δὲ ἐλπὶς οὐ καταισχύνει» (Ρωμ. ε΄,3-5), οπότε υπάρχει ελπίδα.

Η Θεοτόκος μετέστη στους ουρανούς και δοξασμένη εκεί, πρεσβεύει για τον κόσμο. Είναι η Μητέρα της ζωής, η Οποία μας εγγυάται ότι κι εμείς θα ζήσουμε κοντά Της και κοντά στον Υιό Της, στον Παράδεισο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι μια μεγάλη πανήγυρη που μας υπενθυμίζει τον προορισμό μας και μας κάνει να μην φοβόμαστε θλίψεις και στενοχώριες, ούτε καν τον ίδιο τον θάνατο, αφού καν αποθάνουμε θα ζήσουμε! Ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος επίκαιρα στην Γερόντισσα Νεκταρία και την υπ’ αυτή Ι. Αδελφότητα καθώς και στους παρισταμένους Πιστούς.

Την επομένη, Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023, ο Ποιμενάρχης μας παρέστη στον Εσπερινό και στην Ι. Παράκληση στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κιάτου, παρισταμένων των Εφημερίων του Ι. Ναού π. Όθωνος Νίκα, π. Νικολάου Σταματόπουλου, των συνοδών του π. Αθανασίου Κοντογιάννη, Αρχιδιακόνου π. Δαμασκηνού Γεννηματά και Πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος ομιλών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Άγιοι και οι Μάρτυρες είχαν πιστέψει με όλη τους την καρδιά τους λόγους του Ιησού Χριστού και των Αποστόλων Του και το γεγονός ότι η παρούσα ζωή είναι προετοιμασία για την αιωνιότητα και τον Παράδεισο. Η πίστη στον Χριστό και στην Ανάστασή Του ήταν η εγγύηση αυτής της αιώνιας ζωής την οποία δεν αντάλλαξαν ούτε με χρήματα, ούτε με δόξα, ούτε με τιμές και ανέσεις, αλλά με προσφορά, ακόμη και της ίδιας Τους της ζωής, ως άμωμο θυσία. Δίδουν την ζωή Τους χωρίς δισταγμό για ν’ αναγεννηθούν στην αιώνια ζωή μαζί με τον Νυμφίο Χριστό. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, για τον οποίο εμείς οι Χριστιανοί εορτάζουμε τους Αγίους μας την ημέρα του θανάτου Τους, ημέρα κατά την οποία υπέγραψαν με το αίμα του Μαρτυρίου Τους και τον ιδρώτα των πνευματικών κόπων Τους τον γάμο Τους με τον Χριστό. Δεν πενθούμε γι’ Αυτούς που έφυγαν μαρτυρικά από την ζωή αλλά πανηγυρίζουμε και τιμούμε τον ενάρετο τρόπο ζωής Τους.

Ο μήνας Αύγουστος είναι όλος αφιερωμένος στην Θεοτόκο και προ της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως και της εις ουρανούς Μετάστασή Της προετοιμαζόμαστε με την καθημερινή μας σύναξη στις Εκκλησίες, όπου ψάλλουμε Παρακλήσεις, για να θυμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο έγινε Παναγία, δηλαδή, με την τήρηση του Νόμου του Θεού, την πλήρη αφοσίωσή Της στον Θεό και την υποταγή της στο Άγιο θέλημά Του. Η παναγία μας προτίμησε να γίνει «δούλη» του Θεού, παρά να είναι «ελεύθερη» αλλά υποδουλωμένη σε ό, τι ανθρώπινο και γήινο. Έτσι δοξάστηκε, έγινε Μητέρα του Θεού και της ανθρωπότητας και γι’ αυτό όλοι μας πανηγυρίζουμε θερμά την Κοίμησή Της, αφού μας άνοιξε τον δρόμο που μας δείχνει τι πρέπει να κάνουμε και πως πρέπει να ζούμε. Η Παναγία μας είναι η «βρυσομάνα» που ρέει ασταμάτητα θαύματα και θεραπείες, είναι Εκείνη που μας σκεπάζει και μας τροφοδοτεί πνευματικά και υλικά, είναι το λιμάνι που μπορούμε να καταφύγουμε, είναι η Κραταιά Προστασία του κόσμου, είναι τα πάντα!

Περαίνοντας τον λόγο του ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε ο καθένας από τους συμμετέχοντες Πιστούς να λαμβάνει την βοήθειά Της, την ευλογία Της και να εορτάσει το «Πάσχα του καλοκαιριού» με υγεία σώματος και ψυχής!

TOP NEWS