Καλαφάτης: Θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση η συνεργασία με τον Οικ. Πατριάρχη

  • Dogma
πατριάρχης

Θέμα ύψιστης προτεραιότητας αποτελεί για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό η συνεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ήδη από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, κατά τον χαιρετισμό του μετά την Ιερά Δοξολογία, που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ  της Κυριακής 29 Μαϊου 2022, στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, παρουσία του Οικουμενικού κ. Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Στην Καλαμαριά, τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Μακεδονία δεν σας βλέπουμε σαν φιλοξενούμενο, αλλά ως τον αληθινό οικοδεσπότη» είπε και πρόσθεσε: «Θα βρίσκετε πάντα τις πόρτες της καρδιάς μας ανοιχτές, όπως και τα αυτιά και την ψυχή μας στη φωνή σας, τη φωνή της χριστιανοσύνης, της αγάπης και της καταλλαγής. Ο λόγος σας καθαρός, φωτίζει τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, για τις οποίες οι αρχαίοι πρόγονοί μας, δια στόματος Μενάνδρου είπαν «τι ωραίο πλάσμα είναι ο άνθρωπος όταν είναι άνθρωπος»».

Δύναμη «στις κρίσιμες ώρες για όλον τον κόσμο και την πατρίδα μας» δίνει η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα, όπως επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι η Ορθοδοξία έχει βαθιές ρίζες, δυναμικό παρόν και φωτεινό μέλλον στη Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά.

«Χρωστάμε πολλά στην Εκκλησία μας και στους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, οι οποίοι έφεραν βαθιά στην καρδιά τους την πίστη και κατάφεραν σε αντίξοες συνθήκες να μεγαλουργήσουν και να συμβάλλουν καθοριστικά, ολόκληρο τον αιώνα που προηγήθηκε, στην ανοδική πορεία της Μακεδονίας και Ελλάδας» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στα 30 χρόνια διακονίας του, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών.

Στη βαριά ευθύνη του Οικουμενικού Πατριάρχη, να είναι «ο πρώτος των πρώτων αρχιερεύς, διακονικά και όχι εξουσιαστικά, ενωτικά και όχι κυριαρχικά, θυσιαστικά και όχι καταδυναστευτικά», αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων πως ο κ.Βαρθολομαίος ζει σε ένα μικρό κελί ασκητικά και κοινοβιακά σαν καλόγερος και διαθέτει λίγα υπάρχοντα.

Επίσκεψη στο δημαρχείο και μουσική εκδήλωση

Μετά Δοξολογία, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, υποδέχτηκε στο γραφείο του τον κ.Βαρθολομαίο, παρουσία της γενικής γραμματέως του δήμου, Ελένης Φύκα, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτριου Κυρατζή, των αντιδημάρχων και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όπου έγινε ολιγόλεπτη συζήτηση.

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καλαμαριά ολοκληρώθηκε με τη μουσική εκδήλωση «Στου Γένους τον Πατριάρχη Καλωσόρισμα», που διοργάνωσε η Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού. Στην εκδήλωση ακούστηκε το μουσικό έργο-ωδή «Πόλις των Πόλεων», που γράφτηκε ειδικά για την περίσταση από τον Μητροπολίτη Ιουστίνο και μελοποιήθηκε από τον κληρικό της Ιεράς Μητρόπολης, πατέρα Θεόδωρο Τσαμπατζίδη.

φωτογραφία αρχείου

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

TOP NEWS