Καστοριά: Ο Εδέσσης Ιωήλ στον εορτασμό του Αγ. Βασιλείου εν Χιλιοδένδρω – Φωτογραφίες

  • Dogma
εδέσσης

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ πραγματοποιήθηκαν οι λατρευτικές εορταστικές εκδηλώσεις για τον άγιο νέο Ιερομάρτυρα Βασίλειο στο Χιλιόδενδρο Καστοριάς.

Είναι ο πρώτος πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου μετά την πανδημία και μετά την αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που είχε γίνει με πρόταση του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ.

Όπως ανέφερε στην προσφώνησή του κατά τον Εσπερινό ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, προσκάλεσε και παρεκάλεσε τον Μητροπολίτη κ. Ιωήλ να προστεί των λατρευτικών εκδηλώσεων, για τρεις κυρίως λόγους: για το χάρισμα της υμνογραφίας που διαθέτει και έχει καλλιεργήσει, με το οποίο έχει υμνήσει πολλούς συγχρόνους και παλαιοτέρους Αγίους, για το ότι είναι Ποιμενάρχης της ιδιαιτέρας πατρίδος του, της Εδέσσης, και για το ότι ήταν φίλοι με τον μακαριστό φιλάγιο Μητροπολίτη Σεραφείμ, ο οποίος έκανε όλες τις ενέργειες για την αγιοκατάταξη του αγίου Βασιλείου.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιωήλ χοροστάτησε στον Εσπερινό της πανηγύρεως και προεξήρχε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, και απηύθυνε λόγο παρακλήσεως και οικοδομής στον λαό.

Κατά τον Εσπερινό ο Μητροπολίτης κ. Ιωήλ, με αφορμή τον βίο του Αγίου, μίλησε για την ωφέλεια των πιστών από τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων, που είναι η γνώση και μίμηση του βίου τους, η ευλογία από τα τίμια λείψανά τους και η επίκληση της πρεσβείας τους.

Στο τέλος του Εσπερινού σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή στον κεντρικό δρόμο του Χιλιοδένδρου, κατά την διάρκεια της οποίας και μετά από την δέηση στην πλατεία του χωριού, ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος συνεχάρη τους κατοίκους για την πρόθεσή τους να ανεγείρουν Ιερό Ναό προς τιμήν του Αγίου στο κέντρο του χωριού, προκειμένου να καταστεί κεντρικός τόπος τιμής του Αγίου.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Μητροπολίτες Εδέσσης και Καστορίας.

Ο προεξάρχων Μητροπολίτης κ. Ιωήλ στον λόγο του αναφέρθηκε με θεολογικό λόγο στην αγιότητα και την δύναμη της πρεσβείας των Αγίων, που θεμελιώνεται στην πρεσβεία του Χριστού προς τον Πατέρα και στις σωτήριες πρεσβείες της Θεοτόκου προς τον Υιό και Θεό της, τον Χριστό.

Ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Ιωήλ για την ευλογία του κατά τον πρώτο αυτό επίσημο εορτασμό του Αγίου, και του προσέφερε μια εικόνα του Αγίου και ένα απότμημα των τιμίων λειψάνων του, προκειμένου να τιμάται και στην Έδεσσα και αλλαχού η αγία μνήμη του.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν οι συνοδεύοντες τον Μητροπολίτη Εδέσσης Αρχιμανδρίτες π. Μάξιμος και π. Καλλίνικος και ο Διάκονος π. Νίκανδρος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Φώτιος και άλλοι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, και έψαλαν ο κ. Σωτήριος Στογιάννος και οι Ιεροψάλτες της Ενορίας.

Εκκλησιάσθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Δήμαρχος Καστορίας κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Καστοριάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γρηγόριος Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Δημήτριος Ζαρογιάννης, τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου Χιλιοδένδρου και πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων και απόγονοι του Ιερομάρτυρος Βασιλείου.

Ήταν μια ευλογημένη ημέρα για το Χιλιόδενδρο και όλη την Καστοριά.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητρόπολης Καστοριάς «Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς – 97,9 fm», στον οποίο παρεχώρησαν συνέντευξη ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο Εφημέριος της Ενορίας π. Πέτρος Τερζίδης και συγγενείς του Αγίου.

TOP NEWS