Κοινή Διακήρυξη Προκαθήμενων: Το προσφυγικό η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο

  • Dogma
κοινή διακήρυξη

Την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, ο οποίος «παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, ανταποκρίθηκε με γενναιοδωρία στην κρίση», εκφράζουν στην κοινή διακήρυξη που συνυπέγραψαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν σήμερα Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας Λέσβου, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες περιγράφουν το προσφυγικό ως «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Την ίδια στιγμή, οι Προκαθήμενοι των Τριών Εκκλησιών, καλούν δε «τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να προσφέρουν προσωρινό άσυλο και καταφύγιο σε όλους όσοι το δικαιούνται».

Οι τρεις Προκαθήμενοι εκφράζουν την βαθιά ανησυχία τους για την τραγική κατάσταση των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Ευρώπη. «Η αντιμετώπιση του προσφυγικού», σημειώνουν, «απαιτεί αλληλεγγύη, γενναιοδωρία και άμεση πρακτική διάθεση πόρων».

Παράλληλα, κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα και ζητούν να αναληφθούν οι απαραίτητες διπλωματικές, πολιτικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν τα αίτια της μαζικής ανθρωπιστικής κρίσης και των αιτιών της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας τόσο στη Μ. Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Στη διακήρυξή τους οι τρεις Προκαθήμενοι των τριών Εκκλησιών, καλούν τους πολιτικούς ηγέτες να διασφαλίσουν με κάθε μέσο άτομα και κοινότητες, μεταξύ των οποίων και τους χριστιανούς της Μ. Ανατολής, για να παραμείνουν στις πατρίδες τους και να απολαύσουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια.

Υπογραμμίζουν ότι είναι αναγκαία μία ευρύτερη διεθνής συμφωνία και ένα πρόγραμμα αρωγής, ώστε να γίνει σεβαστό το κράτος δικαίου, να προστατευτούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και οι μειονότητες, αλλά και να καταπολεμηθεί το εμπόριο ανθρώπων, να εξαλειφθούν οι ανασφαλείς δίοδοι, όπως αυτή του Αιγαίου και της ευρύτερης Μεσογείου, και να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων.

Στην κοινή τους διακήρυξη ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πατριάρχης και ο Πάπας προσεύχονται για το τέλος του Πολέμου και της βίας στη Μ. Ανατολή για μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη και για μία «έντιμη επιστροφή όσων βιαίως εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους».

Καλούν, μάλιστα, τις θρησκευτικές κοινότητες να αυξήσουν τις προσπάθειες τους στην αρωγή των προσφύγων, χωρίς να γίνονται διακρίσεις.

Η υπογραφή της κοινής διακήρυξης έγινε κατά την επίσκεψη των τριών ηγετών στη Λέσβο, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναδείξει διεθνώς το πρόβλημα των προσφύγων στην Ευρώπη και των προσπαθειών του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, παρά την οικονομική κρίση που και ο ίδιος αντιμετωπίζει.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ