Κορίνθου Διονύσιος: 50 χρόνια ιερατικής διακονίας (1974-2024)

  • Δόγμα

Έρανος Αγάπης κατά τακτικά χρονικά διαστήματα, Αιμοδοσίες, Σχολές Γονέων, ενοριακά Γεύματα, Σεμινάρια για την καλύτερη αντιμετώπιση του ποιμαντικού έργου των κληρικών, ακόμη και απέναντι σε άτομα με εξαρτήσεις, Προικοδοσίες, Γενικό Φιλόπτωχο κ.ά. είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που η ευγένεια και η αγάπη του μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου επευλογεί.

Ήταν Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 10:30΄π.μ. στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, ευθύς αμέσως μετά την πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία. Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, ο πάλαι Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασιλείος Νανόπουλος, κατά τη διάρκεια μιας σεμνής τελετής, ως ταιριάζει στο πνευματικό ανάστημα του τιμώμενου προσώπου, απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Κορινθίων στον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιον Δ’ για την συμπλήρωση 15 χρόνων από την εκλογή, Χειροτονία εις Επίσκοπον και Μητροπολίτην Κορίνθου και από την ενθρόνιση του (26/11/2006 – 26/11/2021), ιδιαιτέρως δε για την εύορκη Ποιμαντική του διακονία και για το επιτελεσθέν πολυσχιδές Εκκλησιαστικό, Πνευματικό, Ποιμαντικό και Εθνικό έργο του έως σήμερα. Ήταν απλώς μια από τις πολλές εκφράσεις τιμής και αγάπης προς του πρόσωπο Εκείνου που, από την πρώτη ημέρα της Ενθρονίσεώς του στην Αποστολική Εκκλησία της Κορίνθου, αναλώνεται και δαπανάται νυχθημερόν υπέρ του ποιμνίου του.

Σήμερα, Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024, συμπληρώνονται 50 χρόνια ιερατικής διακονίας του μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Ο κατά κόσμον Δημήτριος (Μάνταλος) γεννήθηκε στην Αθήνα (Ν. Ψυχικό) στις 29 Οκτωβρίου 1952. Στα 1970 εκάρη μοναχός. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, απ᾿ όπου αποφοίτησε το 1974.

Παρακολούθησε μαθήματα στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Χριστιανική Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά).

Χειροτονήθηκε Διάκονος τη 18η Ιανουαρίου 1974 και Πρεσβύτερος τη 11η Μαρτίου 1979. Διακόνησε ως Ιεροκήρυκας (1977), Γενικός Αρχιερ. Επίτροπος (1978) και Πρωτοσύγκελλος (1990) της Μητροπόλεως Χαλκίδος, ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας (2002) και ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, από τις 13 Μαρτίου 2006 μέχρι την εκλογή του ως μητροπολίτης.

Διετέλεσε υπεύθυνος Νεότητος και των Κατηχητικών Σχολείων καί Διευθυντής του Οικοτροφείου της Μητροπόλεως Χαλκίδος. Επίσης υπήρξε υπεύθυνος της δημιουργίας 25 Πνευματικών Κέντρων και των συγχρόνων Κατασκηνώσεων στην ίδια Μητρόπολη.

Οργάνωσε και λειτούργησε Σχολές Καταρτίσεως Στελεχών (Κατηχητών, Κατασκηνωτικών, Αντιαιρετικού Αγώνα). Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών» Ν. Ευβοίας.

Ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα με συγγραφές άρθρων, διαλέξεις, συμμετοχές σε συνέδρια και πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές θεολογικού, κοινωνικού και εθνικού περιεχομένου.

Μητροπολίτης Κορίνθου χειροτονήθηκε στις 15-10-2006.

Στις 27 Νοεμβρίου 2014, επί τη εορτή της συμπληρώσεως 8 ετών αρχιερατείας στη μητρόπολη Κορίνθου, ιερουργώντας στο παρεκκλήσιο της Αγίας Σοφίας του «Οίκου της αγίας Χλόης» όπου στεγαζόταν προσωρινά το Επισκοπείο και τα γραφεία της μητρόπολης, φανερά συγκινημένος, είχε τονίσει: «Ευχαριστώ το Θεό για όλα τα δώρα που μου προσέφερε. Το ποίμνιό μου, τον σεβασμό του, την υπακοή και την αγάπη του. Δημόσια εξομολογούμαι ετούτη την ώρα πως δεν έπαψα ούτε στιγμή να αγωνίζομαι να εργάζομαι με πίστη, με αγάπη, με εκκλησιαστικό φρόνημα, με υπομονή και με αφιλάργυρη για εμένα αρχιερατική διάθεση. Οι προσευχές όλων σας αποτελούν τη δύναμή μου και λειτουργούν ως ισχυρό εφόδιο της ταπεινής Ποιμαντορίας μου».

50 χρόνια ιερατικής διακονίας! Μια ολόκληρη ζωή! Και από το 2006, ως Μητροπολίτης Κορίνθου, ως διασώζουν οι κάτοικοι της Κορίνθου και των γύρω απ᾿ αυτήν περιοχών, ο κ. Διονύσιος ανεδείχθη σε Πατήρ πατέρων και βακτηρία όλων. Ναοί ανοικοδομήθηκαν, Ιερές Μονές αναστηλώθηκαν τόσο οικοδομικά όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, συσσίτια καθιερώθηκαν, Κατασκηνώσεις ξαναλειτούργησαν, κατηχητικά οργανώθηκαν, οικονομικές ενισχύσεις διανεμήθηκαν, νέοι και φοιτητές στηρίχθηκαν με κάθε τρόπο στο νέο φοιτητικό τους ξεκίνημα, αναγκεμένοι συνάνθρωποί μας, μέσω της «Θεοπροσφοράς» (τρόφιμα και είδη ρουχισμού), αλλά και εκτάκτων οικονομικών ενισχύσεων βοηθήθηκαν…!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το διάστημα μεταξύ (2006-2022) έχουν δοθεί 1.630 Τραπεζικά Βιβλιάρια σε αντίστοιχους νέους και το προσφερόμενο συνολικό χρηματικό ποσό ανήλθε σε 1.441.300,00€, προς ενίσχυση και παρηγορία των φοιτητών και των οικογένειών τους.

Έρανος Αγάπης κατά τακτικά χρονικά διαστήματα, Αιμοδοσίες, Σχολές Γονέων, ενοριακά Γεύματα, Σεμινάρια για την καλύτερη αντιμετώπιση του ποιμαντικού έργου των κληρικών, ακόμη και απέναντι σε άτομα με εξαρτήσεις, Προικοδοσίες, Γενικό Φιλόπτωχο κ.ά. είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που η ευγένεια και η αγάπη του μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου επευλογεί.

Η «Κ.τ.Ο.» εύχεται στον κ. Διονύσιο να είναι πολλά τα έτη του και να τον χαίρεται η μητρόπολή του πάντοτε.

Πηγή: Κιβωτός της Ορθοδοξίας

TOP NEWS