Ξεκίνησε επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στην Ι. Μητρόπολη Φιλίππων

  • ΔΟΓΜΑ

Την έναρξη του προγράμματος πραγματοποίησε στο πνευματικό κέντρο της Ι. Μητροπόλεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.

Ξεκίνησε με επιτυχία την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στην Καβάλα, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Σύγχρονα προβλήματα και ζητήματα αιχμής υπό την οπτική των Πατέρων της Εκκλησίας», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Την έναρξη του προγράμματος πραγματοποίησε στο πνευματικό κέντρο της Ι. Μητροπόλεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.

Στη συνέχεια ευλόγησε τις εργασίες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επιμορφωτικές συναντήσεις, οι οποίες θα γίνουν διά ζώσης και εξ αποστάσεως.

Ακολούθως, ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., τέλεσε με την ευλογία του μητροπολίτη Φιλίππων κ. Στεφάνου τον αγιασμό της ενάρξεως και μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε., αλλά και για τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής.

Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον συντονιστή του προγράμματος Πανοσ. Αρχιμ. Παύλο Κίτσο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως, για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος. Στη συνέχεια ο αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε. μίλησε για το αντικείμενο του προγράμματος «Σύγχρονα προβλήματα και ζητήματα αιχμής υπό την οπτική των Πατέρων της Εκκλησίας» και ειδικότερα αναφέρθηκε στο σκοπό του προγράμματος που είναι η ανάδειξη και η κατανόηση της παιδαγωγικής αξίας των πατερικών κειμένων για την υπέρβαση σύγχρονων παιδαγωγικών και κατ’ επέκταση κοινωνικών ζητημάτων.

Έπειτα, μίλησε ο κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο οποίος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο που επιτελεί το Ι.Π.Ε. και στη συνέχεια ανέπτυξε την θεματική ενότητα με τίτλο «Η επικαιρότητα της θεολογίας των Πατέρων της Εκκλησίας».

Το πρόγραμμα παρακολουθούν κληρικοί και λαϊκά μέλη της Ι. Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, ανάμεσα στους οποίους είναι κατηχητές και κατηχήτριες, στελέχη των δομών της Ι. Μητροπόλεως και εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν στις επόμενες συναντήσεις ο κ. Ευάγγελος Πεπές, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο κ. Γεώργιος Φιλιππίδης, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η κα Βασιλική Ματιάκη, Θεολόγος εκπαιδευτικός, δρ Χριστιανικής Παιδαγωγικής, η κα Βασιλική Σγουρνιού, ΕΤΕΠ και επιστημ. συνεργάτης του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής-Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, η κα Γιολάντα Σίσκου, ΕΔΙΠ και επιστημ. συνεργάτης του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής-Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, ο κ. Κλεάνθης Νιζάμης, υπ. διδάκτωρ Ηθικής/Βιοηθικής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. και ο Πανοσ. Αρχιμ. Παύλος Κίτσος, Θεολόγος-Νομικός.

TOP NEWS