Κυριακή του Θωμά και εορτή του Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη Κηφισίας

  • Δόγμα

Το παρόν έδωσαν φορείς και τοπικοί σύλλογοι από την περιοχή του Ωρωπού, καθώς και οι πολιτικές αρχές, με πρώτο τον εορτάζοντα Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη.

Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εορτάσθηκε εφέτος στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, η οποία συνέπεσε με την Κυριακή του Αντίπασχα.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου & Αγίου Γεωργίου Νέων Παλατίων Ωρωπού πλαισιούμενος από τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους Εκάλης-Νέας Ευθραίας, Ωρωπού και ιερείς της περιοχής. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Εκάλης – Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανάσιος Ντέτσικας αναφερόμενος στις πολλές εφετινές εορτές αλλά και στην σύνδεση που υπάρχει μεταξύ τους.

Το παρόν έδωσαν φορείς και τοπικοί σύλλογοι από την περιοχή του Ωρωπού, καθώς και οι πολιτικές αρχές, με πρώτο τον εορτάζοντα Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη.

Σύντομο Ιστορικό σημείωμα:

Τα Παλάτια ήταν η πρωτεύουσα της νήσου του Μαρμαρά η οποία από τα αρχαία χρόνια εξήγαγε στους Έλληνες και τους Ρωμαίους ένα από τα καλύτερα μάρμαρα στον κόσμο, την εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής η πρωτεύουσα Παλάτια απαριθμούσε περίπου 1000 κατοίκους στο σύνολο τους Έλληνες. Οι πρόσφυγες έφτασαν στην περιοχή μέσω της Χαλκίδας, ενθουσιασμένοι επειδή το περιβάλλον τους θύμιζε πολύ την ιδιαίτερη πατρίδα τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον νέο τους οικισμό. Οι πρόσφυγες ανήγειραν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο κέντρο του νέου τους οικισμού με μάρμαρο που έφεραν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους στο νησί του Μαρμαρά, σε αυτόν μετέφεραν όλα τα θρησκευτικά κειμήλια από τους 3 ναούς της παλιάς τους πρωτεύουσας Κοιμήσεως Θεοτόκου, Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου. Ο ναός ονομάστηκε Κοίμησις της Θεοτόκου άλλα είναι τρισυπόστατος, γιορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου, του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε εν πληθούση Εκκλησία ο Αναστάσιμος Όρθρος και ηΠανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μελισσίων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Κυρίλλου συμπαραστατουμένου από ιερείς της περιοχής. Την ώρα του Κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κύριλλος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος τόσο στις πολλές σημερινές εορτές, όσο κυρίως στον καθοριστικό ρόλο της εν Χριστώ ομολογίας για τη σωτηρία των ψυχών μας, ενώ ευχήθηκε έτη πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες. Τέλος ευλόγησε το Μικρασιατικό παραδοσιακό έδεσμα «Κεσκέκι» το οποίο μοιράζεται κατά το έθος, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου στην κεντρική πλατεία των Μελισσίων, περιοχή στην οποία όπως είναι ευρέως γνωστό, κατοικούν κατά κύριο λόγο, απόγονοι Μικρασιατών και Ποντίων.

TOP NEWS