Λαμπρά Πανήγυρις Αγίου Νεκταρίου στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

  • Dogma
νεκταρίου

Με μεγάλη ευλάβεια, μεγαλοπρέπεια και την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών απ’ όλη την πόλη της Λαμίας εορτάσθηκε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου  η Ιερά μνήμη του Αγίου του αιώνος μας, Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, στη Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Επίκεντρο των λαμπρών εορτασμών ήταν ο ομώνυμος Ιερός Ναός του Αγίου Νεκατρίου στην Νεάπολη Λαμίας, στον οποίο κατά  την διάρκεια των εορτασμών τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο η Ιερά Μητρόπολη μας κατέχει ως ανεκτίμητο θησαυρό.

Το πρωί στον Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και στην συνέχεια προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας κατά την διάρκεια της οποίας ετέλεσε  την εις διάκονον χειροτονία του μοναχού π. Παρθενίου Κουκούλη, αδελφού της Ιεράς Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης, πνευματικό ανάστημα της Ενορίας.

Τα ιερά αναλόγια στελέχωσαν χοροί ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Λαμίας και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας κ. Ευθυμίου Τσούμα εκ δεξιών και του Λαμπαδαρίου του ως άνω Ιερού Ναού και Προέδρου του συνδέσμου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος κ. Γεωργίου Παλιούρα.

Στο χειροτονιτήριο του λόγο ο νέος διάκονος βαθύτατα συγκινημένος, εδόξασε το όνομα του Αγίου Θεού που τον αξίωσε στον υπερμέγιστο βαθμό της ιερωσύνης που τόσο πολύ από μικρός ποθούσε, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική στήριξη και αγάπη  και την εκπλήρωση αυτής του της επιθυμίας, καθώς  και την Παναγία την Αντίνιτσα, την οποία διακονεί και η οποία τον κρατά στην ζεστή  αγκαλιά της, προστατεύοντας τον, όπως χαρακτηριστικά ετόνισε.      Επίσης ευχαρίστησε τον πνευματικό του πατέρα και Προϊστάμενο της Ενορίας π. Γεώργιο Κάλλο για την καλή πνευματική του καθοδήγηση και αναφέρθηκε στην γνωριμία τους πριν δέκα χρόνια όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε τον ιερό ναό του αγίου Νεκταρίου, αντλώντας απ’ αυτόν τον ιερό πόθο της ιερωσύνης, τον Υπεύθυνο της αδελφότητος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου, καθώς και τους γονείς του για την στήριξη που του παρείχαν και συνεχίζουν να του παρέχουν  στην απόφασή του αυτή .

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος, απηύθηνε στο νεοχειροτονούμενο τις πατρικές του νουθεσίες και τον προέτρεψε λέγοντας του χαρακτηριστικά:

Αγαπητό μου παιδί Παρθένιε. Η ζωή του κληρικού είναι σταυροαναστάσιμη. Ως παράδειγμα να έχεις τον Άγιο Νεκτάριο, που τόσο πολύ ευλαβείσαι και τον όποιο διακόνησες εδώ στο ναό του κοντά στον καλό σου πνευματικό π. Γεώργιο.

Όσες θλίψεις και στεναχώριες κι’ αν έρθουν στην ζωή σου να καταφεύγεις στον Κύριο και την Παναγία και να είσαι σίγουρος ότι θα σε ακούσουν με προσοχή.

Σε συγχαίρω  για την απόφασή σου να αφήσει τη χαρά της νεότητός σου  και να ακολουθήσεις το δρόμο του Θεού.

Δοξάζουμε τον Θεό αγαπητοί μου αδελφοί που σε μια εποχή που έχει κυριεύσει το  κοσμικό πνεύμα, νέα παιδιά προσέρχονται στο χώρο της Εκκλησίας και χειροτονούνται κληρικοί και μάλιστα άμισθοι.

Ο νέος ιεροδιάκονος π. Παρθένιος είναι ο 12ος άμισθος κληρικός της Φθιωτικής εκκλησίας και ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου τον λαό της Φθιώτιδος που συμπαραστέκεται οικονομικά στους αμίσθους ιερείς, προσφέροντας στον λογαριασμό που διατηρεί η Μητρόπολις».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο νεοχειροτονηθέντα να είναι άξιος και  καταστεί ως ελαία κατάκαρπος στον ευωδιαστό κήπο της Εκκλησίας μας.

Ακολούθησε σε έντονο συγκινησιακό κλίμα η χειροτονία του νέου Διακόνου, του κλήρου και όλου  του ευσεβούς εκκλησίασματος  αναφωνούντων το  «Άξιος!»

Προ της απολύσεως της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτ. π. Γεώργιος Κάλλος εκ μέσης καρδίας ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την αγιαστική παρουσία του στις Ιερές Πανηγυρικές Ακολουθίες της Ενορίας και του ευχήθηκε έτη πολλά, γεμάτα υγεία, δύναμη και ευλογία από τον Θεό.

Συνεχάρη το πνευματικό του παιδί π. Παρθένιο και τον συμβούλεψε πάντα να ακολουθεί το λόγο του επισκόπου του,  διαβεβαιώνοντάς τον  ότι εκτός από  τον Θεό, θα έχει  συμπαραστάτη του  και τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος πάντα με στοργική και πατρική αγάπη αγκαλιάζει όλους τους ιερείς.

Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ άλλων παρέστησαν: ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος  Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ Ευθύμιος Καραΐσκος, μαθητές και μαθήτριες του 5ουλυκείου Λαμίας συνοδευόμενοι από καθηγητές και τον Διευθυντή του σχολείου κ. Κωνσταντίνο Σπαλιώρα, Πρόεδρο της Π.Ε.Θ, πολλοί ιερείς και πλήθος πιστών, οι οποίοι και τις δύο ημέρες κατέκλυσαν όλους τους χώρους εξωτερικά και εσωτερικά του Ναού, δείχνοντας την πίστη και την αγάπη τους προς τον συγκλονιστικό άγιο Νεκτάριο τον Θαυματουργό.

Ακολούθησε κέρασμα στην παράπλευρη  αίθουσα του Ιερού Ναού προς  όλους τους εορταστάς, κατά την διάρκεια του οποίου τα παιδιά του κατηχητικού της Ενορίας προσέφεραν εις ένδειξιν τιμής και σεβασμού στον Ποιμενάρχη μας ένα χειροποίητο πήλινο στεφάνι με λουλούδια και μία κάρτα, στην οποία απεικονίζεται η εικόνα του Αγίου και μέσα τα παιδιά γράφουν τις ευχές τους προς τον Ποιμενάρχη μας.

19_46 32_32 14_61 12_68 10_75 νεκταρίου 4_100 3_106 2_117

Φωτο imfth & Δημήτριος Καραγιάννης

TOP NEWS