Λαμπρά πανηγύρισε η Ι.Μ Οσίο Δαυίδ τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

  • Dogma
μεταμόρφωση

Την Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη, τον Πρωτοσύγελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκονο Νικόλαο Πριμηκύριο, μετέβη στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, όπου, στο εορτάζον Καθολικό της Ι. Μονής, το οποίο τιμάται στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον Παρακλητικό Κανόνα και προεξήρχε στην Λιτάνευση πέριξ του Ι. Ναού και στην Ακολουθία της Αρτοκλασίας, η οποία εψάλη στην Μοναστηριακή Φιάλη.

Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πολλούς ευλαβείς προσκυνητές, αναφερόμενος στην παρουσία του Μωυσή και του προφήτη Ηλία, διά της οποίας επιβεβαιώνεται η αλήθεια ότι ο Ιησούς Χριστός δεν ήταν ο Ηλίας ή άλλος προφήτης, όπως νόμιζαν και διέδιδαν οι Ιουδαίοι.

Την επομένη ημέρα, κυριώνυμη της εορτής, Τρίτη 6 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε  στον Όρθρο και προεξήρχε κατά την Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης κήρυξε τον θείο Λόγο με θέμα: Η Μεταμόρφωση ως εικόνα και τύπος της μέλλουσας ζωής της Βασιλείας του Θεού, ενώ πριν την Απόλυση ευλογήθηκαν, κατά την παράδοση, σταφύλια, τα οποία προσεφέρθησαν στους ευλαβείς προσκυνητές, ενώ ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος ευχήθηκε εόρτια στην περί τον Καθηγούμενο, Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη Αδελφότητα και όλους τους ευσεβείς προσκυνητές.

Η φιλόξενη Αδελφότητα της Ιεράς Μονής προετοίμασε και προσέφερε, σύμφωνα με την παράδοση που έλαβαν από τους παλαιούς  Πατέρες της και αγίους Γέροντες, τον Όσιο Ιάκωβο Τσαλίκη και τον μακαριστό π. Κύριλλο Γεραντώνη, ευλογημένο φαγητό-πανηγύρι, προς όλο το πλήθος των χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν στο Μοναστήρι για να λατρεύσουν τον Μεταμορφωθέντα Κύριο, να τιμήσουν τον Μεγάλο Θαυματουργό Άγιο και προστάτη της Ιεράς Μονής Όσιο Δαυΐδ και να ασπασθούν την Χαριτόβρυτο Τιμία Κάρα του, όπως και τον νεοφανή Όσιο Ιάκωβο (Τσαλίκη), οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν χιλιάδες χριστιανούς.

Φωτογραφίες: Χρήστος Βασιλείου – Λάρισα.

TOP NEWS