Λαμπρός αρχιερατικός εσπερινός στον Ι.Ν Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας

  • Dogma
εσπερινός

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 10 Ιουνίου 2023 ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Παναγίας της Ελεούσας της Ρεϊσδεριανής, στον πανηγυρίζοντα και κατάμεστο από πιστούς ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Κύριλλος, με απλό και μεστό λόγο αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής της Ελεούσας από τη γη της Ιωνίας και τη γυναικεία Μονή της Παναγίας στο Ρεϊσδερέ μέχρι να καταλήξει στη «Νύμφη του Λιβυκού», για να δίνει κουράγιο, ελπίδα και δύναμη στους Μικρασιάτες της πόλης, αλλά και σε όλους τους Ιεραπρετρίτες, καθώς η Παναγία η Ελεούσα κατέστη σημείο αναφοράς και κέντρο τιμής της Θεοτόκου στην πόλη της Ιεράπετρας. Όπως τόνισε, φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια συνεχούς λειτουργίας του πανηγυρίζοντος ναού, όπου από το 1973 που εγκαινιάστηκε φυλάσσεται το ιερό αυτό κειμήλιο, που περισώθηκε μετά από πολλούς κόπους και θυσίες των Μικρασιατών, οι οποίοι την έφεραν μαζί τους ως τον μοναδικό θησαυρό τους στη νέα τους πατρίδα, όπου μεταφυτεύτηκαν, άνθισαν και μεγαλούργησαν στην Ιεράπετρα συντελώντας τα μέγιστα στην πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου.

Ακόμα ο Σεβασμιώτατος, αφού υπογράμμισε ότι η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας είναι πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας το «Ἄξιον ἐστι» που είναι αποθησαυρισμένη στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, μίλησε για το θαυμαστό γεγονός της παράδοσης του αρχαγγελικού ύμνου «Άξιον εστίν» στον Μοναχό στο Κελλί «εν τω Άδειν» του Άθωνα το 980, καθώς και για τη διακονία του σχεδίου της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου από τη Θεοτόκο. Και κατέληξε ως εξής: «Η χάρη της Παναγίας της Ελεούσας, που μας συνήγαγε απόψε στον περικαλλή ναό της, για να ευχαριστήσουμε την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας, και να την παρακαλέσουμε να μας παρακολουθεί με το άγρυπνο βλέμμα της, να παραμείνει ο ισχυρός πρεσβευτής μας στον Υιό της και Θεό μας και να προστατεύει, να περιφυλάττει και να σκεπάζει κάτω από το ιερό μαφόριό της, να επιχέει πλούσια της χάρη της στους εγγύς και μακράν Ιεραπετρίτες».

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος έλαβαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παϊσιος Δερμιτζάκης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Προρφύριος Αγγελάκης, Προϊστάμενος του Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσ. Σκευοφ. π. Μιχαήλ Ξυδιανός, συνταξ. Εφημέριος, ο Αιδεσ. Πρωτ. Γεώργιος Κανάρης, Εφημέριος της Ενορίας Κεντρίου, ο Αιδεσ. Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεταμορφ. Σωτήρος Ιεράπετρας, ο Αιδεσ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. περιφέρειας και Προϊστάμενος της πανηγυρίζουσας Ενορίας, ο Αιδεσ. Οικονόμος Κων/νος Λιοντάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας, ο Αιδεσ. Οικονόμος Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος Ενορίας Μύρτου, ο Ιερεύς Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος της Ενορίας Νέας Ανατολής, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Παρέστησαν ο πρ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και υποψ. Βουλευτής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, οι υποψ. Βουλευτές Λασιθίου κ. Αικατερίνα Σπυριδάκη και κ. Ελένη Βλάση, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης και πολλοί χριστιανοί της πόλης, οι οποίοι με ευλάβεια προσήλθαν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας και να παρακολουθήσουν τον Μέγα πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής.

TOP NEWS