Λαμπρός εορτασμός Ζωοδόχου Πηγής στην Ιεράπετρα

  • Dogma
ζωοδόχου πηγής

Με αναστάσιμη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πανηγύρισε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 29 Απριλίου 2022, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, ο ομώνυμος περικαλλής Ιερός Ναός της Ενορίας Επισκοπής Ιεράπετρας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. αναφέρθηκε στην ιστορία και στη θαυμαστή αποκάλυψη του Αγιάσματος της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί της Κωνσταντινουπόλεως, όπου αναβλύζει το θαυματουργό ύδωρ-αγίασμα. Όπως  υπογράμμισε, είναι πολυάριθμες οι θαυματουργές θεραπείες κατά τη διάρκεια των αιώνων χάρη στην Ζωοδόχο Πηγή, την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία αναβλύζει «Θείον ύδωρ αθάνατον» και προχέει «ρείθρα ζωής αέναα» σε όλους όσοι με πίστη προστρέχουν σ’ Αυτήν.

Επίσης, ο Σεβ. ευχήθηκε στο εκκλησίασμα να έχει την μητρική πρεσβεία, την σκέπη και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, και να χαρίζει σε όλους «ρώσιν και θεραπείαν και συμφορών απολύτρωσιν», όπως είναι ο εν εξελίξει πόλεμος μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ουκρανία.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσιμ. Οικονόμος Παντελεήμων Καββουσανός, Εφημέριος της Ενορίας Κάτω Χωριού, ο Αιδεσιμώτατος Ιερεύς Ευάγγελος Γκιάλπης, Εφημέριος της Ενορίας Επισκοπής, ο Οσιολ. Ιερομόναχος Τίτος Ματαλλιωτάκης, Αδελφός της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους έψαλε ιεροψαλτικός χορός με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι η Αντιδήμαρχος κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, εκ μέρους του Δήμου Ιεράπετρας, και αρκετοί πιστοί διαμένοντες και καταγόμενοι από το ιστορικό αυτό χωριό της Ιεράπετρας.

TOP NEWS