Μ. Χαρακόπoυλος με Απ. Καλογιάννη: Έντονο το αποτύπωμα της Αγίας Σοφίας και στη Λάρισα

  • Dogma
χαρακόπουλος

«Ενόψει της μεγάλης εκδήλωσης που διοργανώνουμε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου για την παρουσίαση του Τόμου που εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας για την Αγία Σοφία με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών Νίκος Δένδια, σε εξαίρετο πάνελ, ευχαρίστησα τον Δήμαρχο για την ευγενική του προθυμία να είναι ο Δήμος Λαρισαίων ένας από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης. Το αποτύπωμα της Αγίας Σοφίας της Πόλης είναι έντονο στον ορθόδοξο κόσμο, ενώ και σήμερα ανεγείρονται ναοί αφιερωμένοι στην του Θεού Σοφία, όπως εδώ στη Λάρισα».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, στον οποίο και επέδωσε τον Τόμο που έχει εκδώσει η ΔΣΟ με τίτλο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο».

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «στο υψηλής αισθητικής και επιστημονικής εγκυρότητας βιβλίο, παρουσιάζονται 37 εμβληματικοί ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Αγία του Θεού Σοφία. Οι Ναοί αυτοί έχουν οικοδομηθεί σε έναν τεράστιο νοητό άξονα που ξεκινά από την Βρετανία και φθάνει έως την Κίνα, αποδεικνύοντας το κοινό πνευματικό υπόβαθρο των λαών που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές. Η παρουσίαση κάθε Ναού συνοδεύεται από άκρως διαφωτιστικά κείμενα, γραμμένα από μια πολυεθνική επιστημονική ομάδας, και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Αναμφίβολα, κεντρική θέση στο βιβλίο καταλαμβάνει η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, ο μέγας και διαχρονικός φάρος της Ορθοδοξίας, ο οποίος λόγω της μετατροπής του σε τζαμί από την τουρκική ηγεσία υφίσταται σοβαρές φθορές και αλλοιώσεις. Αυτό ήταν άλλωστε και το κίνητρο της έκδοσης αυτού του τόμου, που θέλουμε να αφυπνίσει τη διεθνή κοινότητα. Για τον λόγο αυτό και το έχουμε μεταφράσει σε πολλές γλώσσες και το διανέμουμε στις παρουσιάσεις που κάνουμε εντός και εκτός Ελλάδος σε όλους τους παρευρισκόμενους, όπως θα πράξουμε και στην εκδήλωση της 12ης Φεβρουαρίου, στην οποία καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να παραβρεθούν».

Δήλωση Δημάρχου Λαρισαίων

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, παραλαμβάνοντας τον Τόμο από τον επικεφαλής της ΔΣΟ δήλωσε ότι «είναι αναμφίβολα σημαντική και αξιέπαινη η προσπάθεια της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και του Γενικού Γραμματέα της,  βουλευτή Λάρισας Μάξιμου Χαρακόπουλου για την έκδοση του τόμου “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο” και η οργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μετά την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος.

Επόμενος σταθμός αυτής της μεγάλης πορείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι η πόλη της Λάρισας και επομένως με μεγάλη χαρά ο Δήμος Λαρισαίων, μετέχει ως συνδιοργανωτής στην εκδήλωση παρουσίασης του τόμου.

Ευχαριστώ θερμά τον κ. Μ. Χαρακόπουλο για την επίδοση του θαυμάσιου αυτού έργου».

Εξαίρετο πάνελ

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΣΟ, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, διοργανώνει την παρουσίαση του συγκεκριμένου Τόμου την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στις 11.30 το πρωί, στο Ξενοδοχείο DIVANI PALACE, με ελεύθερη είσοδο.

Στην παρουσίαση του Τόμου, εκτός από τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, θα μιλήσουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, ο Ιατρός-Ιστοριοδίφης κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου και ο Δικηγόρος, Msc Κανονικού Δικαίου κ. Νικόλαος Τσιρέλης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κ. Μαριάννα Πυργιώτη, ενώ μετά το πέρας της παρουσίασης ο Τόμος θα προσφερθεί στους παρευρισκόμενους.

Πηγή: pressing.gr

TOP NEWS