Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως: Ανακήρυξη Ιωβηλαίου Έτους για τα 100 χρόνια της – Φωτογραφίες

  • Dogma
αλεξανδρουπόλεως

Με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη η πόλη της Αλεξανδρούπολης και η περιφέρειά της εόρτασε τον Πολιούχο Άγιο και Προστάτη της πρωτεύουσας του Έβρου, τον Άγιο Νικόλαο, αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας, στον Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ναό της Αλεξανδρουπόλεως.

Φέτος, η χαρά και η ευλογία της εορτής ήταν διπλή καθώς κατά τον Νοέμβριο του 2022 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση και σύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία δημιουργήθηκε από το εν Ελλάδι τμήμα της παλαιάς Ιεράς Μητροπόλεως Αίνου και Δεδέαγατς και από τμήματα των Ιερών Μητροπόλεων Διδυμοτείχου και Μαρωνείας.

Για τον λόγο αυτό η Ιερά Μητρόπολη προετοίμασε εκδήλωση κατά τον Εσπερινό της πανηγύρεως για την ανακήρυξη του έτους 2023 ως «Ιωβηλαίου Έτους» της Ιεράς Μητροπόλεως και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος προσεκάλεσε για τις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις τους ομόρους Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.

Το απόγευμα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου στον Μητροπολιτικό Ναό τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός και Τρισαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Μαρωνείας κ. Παντελεήμονος και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ανθίμου.

Παρέστησαν οι τοπικές Αρχές της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πανεπιστημίου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλεως.

Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος από την Ωραία Πύλη του Μητροπολιτικού Ναού κήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων του «Ιωβηλαίου Έτους» της Ιεράς Μητροπόλεως και έδωσε τον λόγο στους δυο Μητροπολίτες.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός στην ομιλία του έκανε μία ιστορική αναδρομή στην εκκλησιαστική κατάσταση της περιοχής από τα πρωτοβυζαντινά χρόνια μέχρι την δημιουργία της νέας Μητροπόλεως τον 20ο αιώνα.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος μίλησε για το πνευματικό υπόβαθρο και τις ιστορικές συγκυρίες που οδήγησαν την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη δημιουργία της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Ακολούθως ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής ανέγνωσε από άμβωνος την Συνοδική Πράξη της 17ης Νοεμβρίου 1922 διά της οποίας συστήθηκε η νέα Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος ανέγνωσε το Πρακτικό της Ανακηρύξεως του Ιωβηλαίου Έτους και παρουσίασε στους άρχοντες και στο εκκλησίασμα τα ενθύμια που ετοιμάσθηκαν για το Ιωβηλαίο Έτος και θα διατίθενται από τους ιερούς ναούς μας:

την σπάνια εικόνα – αντίγραφο της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας του 16ου αιώνος (εκ της συλλογής του Εκκλησιαστικού μας Μουσείου) επισημαίνοντας ότι στις μέρες μας που τόσο η γυναίκα, όσο και το παιδί (ζωντανό και αγέννητο) κακοποιούνται με διαφόρους τρόπους, η απεικόνιση της Παναγίας να θηλάζει από το στήθος της τον μικρό Χριστό δείχνει την τιμή, την αξία και τη θέση που πρέπει να έχουν η γυναίκα και τα μικρά παιδιά στην κοινωνία μας.
το επετειακό μετάλλιο στο οποίο απεικονίζεται στην μία πλευρά ο ποταμός Έβρος που χωρίζει την παλαιά Μητρόπολη Αίνου και Δεδέαγατς από την νέα Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και στην άλλη πλευρά οι Επίσκοποι της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.
Η εικόνα και το μετάλλιο φιλοτεχνήθηκαν στο καλλιτεχνικό εργαστήριο Tinos Icon του κ. Κωνσταντίνου Βιδάλη στην Τήνο.

Αμέσως μετά ακολούθησαν ευχετήριες προσφωνήσεις από τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο και τον Δήμαρχο της πόλεως κ. Ζαμπούκη και η υπογραφή της Πράξεως της ανακηρύξεως του Ιωβηλαίου Έτους από τους τρεις Μητροπολίτες, τον Πρωτοσύγκελλο και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο. Παρόντες ήταν οι τοπικοί Άρχοντες και πλήθος κόσμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους για την εορτή του Πολιούχου της πόλεως και ιδιαιτέρως στο Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδος μας στο πρόσωπο του Κυβερνήτη της Πυραυλακάτου «ΤΠΚ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ» που κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την αφορμή εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού και Πολιούχου της πόλεως Αγίου Νικολάου.

Αμέσως μετά βράβευσε με το Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως για την προσφορά του στην πανεπιστημιακή κοινότητα, την ιατρική επιστήμη και στην τοπική κοινωνία τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, καθώς στο τέλος του έτους λήγει η θητεία των Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης τόνισε πως η εν λόγω βράβευση έγινε εν αγνοία του Πρυτάνεως καθώς -όπως είπε- ήταν σίγουρος ότι θα αρνούνταν.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε (ξανά μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας) η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλεως μέχρι την πλατεία του Φάρου. Την εικόνα έφεραν στους ώμους τους τιμητικά και ως ευλογία αξιωματικοί της Πυραυλακάτου «ΤΠΚ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ». Η λιτανεία κατέληξε ξανά στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου τελέσθηκε η απόλυση της Θείας Λειτουργίας και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

TOP NEWS