Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο ζητά ο Σύλλογος Πολυτέκνων από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

  • ΔΟΓΜΑ

Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο, ζητά με επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων.

Στη συγκεκριμένη επιστολή που κοινοποίησε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου επικαλείται ως τον κυριότερο λόγο του αιτήματος τους, τη διχοτόμηση της μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, πνευματικό και ποιμαντικό, καθότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση της Ελλάδος με 230.000 κατοίκους. Επισημαίνει δε πως μόνο η πόλη του Αγρινίου αριθμεί περισσότερους από εκατό χιλιάδες κατοίκους και συγκαταλέγεται στην 8η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος σε πληθυσμό και η 2η της Δυτικής Ελλάδος.

Το σχετικό αίτημα κοινοποιείται στον πρωθυπουργό της χώρας και στην υπουργό Παιδείας: «Θερμή παράκληση υποβάλουμε και προς τον Αξιότιμο κύριο Πρωθυπουργό στον οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, καθώς και στην αρμόδια Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως η Ελληνική Πολιτεία ως συναρμόδια επί του θέματος εγκρίνει την ίδρυση Μητροπόλεως με έδρα το Αγρίνιο». Τονίζοντας στην συνέχεια ότι το Αγρίνιο δυστυχώς μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση ως μία εγκαταλελειμμένη και υποβαθμισμένη πόλη.

Η επιστολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Αγρινίου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: 

«Μακαριώτατε,

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα των 5765 μελών μας (οικογένειες), δηλαδή 40.000 και πλέον κατοίκων της περιοχής μας , σας υποβάλουμε ευσεβάστως τη θερμή παράκληση όπως ιδρύσετε Ιερά Μητρόπολη Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο, και τούτο για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους.

Κυριότερος λόγος όλων είναι πνευματικός και ποιμαντικός, καθότι ο Νομός ΑΙΤΛ/ΝΙΑΣ είναι ο μεγαλύτερος Νομός σε έκταση της Ελλάδος με 230.000 κατοίκους.

Η δε πόλις του Αγρινίου αριθμεί πάνω από εκατό χιλιάδες κατοίκους, είναι δηλαδή η 8η μεγαλύτερη πόλις της Ελλάδος σε πληθυσμό και η 2η της Δυτικής Ελλάδος.

Μακαριώτατε τρέφουμε απεριόριστο σεβασμό τόσο προς εσάς προσωπικά , όσο και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας και θερμότατα σας παρακαλούμε για μια ακόμη φορά όπως ικανοποιήσετε το δίκαιο κατ΄ εμάς αίτημα των μελών μας.

Επιπροσθέτως σας αναφέρουμε ότι μετά από ΟΜΟΦΩΝΗ πρόταση του Διοικητικού μας Συμβουλίου προς την ετήσια τακτική μας Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 11.00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου ΑΙΤ/ΝΙΑΣ αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ , η υποβολή προς την Μακαριώτητα σας του παραπάνω αιτήματος , με την προσδοκία ικανοποίησής του.

Θερμή παράκληση υποβάλουμε και προς τον Αξιότιμο κύριο Πρωθυπουργό στον οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, καθώς και στην αρμόδια Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως η Ελληνική Πολιτεία ως συναρμόδια επί του θέματος εγκρίνει την ίδρυση Μητροπόλεως με έδρα το Αγρίνιο.

Το Αγρίνιο δυστυχώς μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση ως μία εγκαταλελειμμένη και υποβαθμισμένη πολίχνη και αποδεικνύεται αυτό από το γεγονός ότι το κράτος ουδεμία ουσιαστική μέριμνα έλαβε για την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της περιοχής ,παρότι έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην Εθνική οικονομία με τις καλλιέργειες καπνών, ελαιών, εσπεριδοειδών και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα τα τμήματα του πανεπιστημίου μειώθηκαν δραστικά και δραματικά. Όποιοι σχεδίασαν και κατασκεύασαν την Ιόνια Οδό αγνόησαν παντελώς την πόλη του Αγρινίου.

Η οδός προς το ΑΚΤΙΟ και τη ΛΕΥΚΑΔΑ <<στοίχειωσε>> .Η οδός ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ-ΑΓΡΙΝΙΟ-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ-ΛΑΜΙΑ απ΄ ότι φαίνεται παραπέμφθηκε στις Καλένδες. Επί πλέον πριν από λίγα χρόνια υπήρξε κίνδυνος κατάργησης της ΔΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις για να καταδείξουμε την πλήρη απουσία της Ελληνικής πολιτείας από την περιοχή μας ,παρ’ ότι εμείς ως ευσυνείδητοι Έλληνες πολίτες εκπληρώνουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας προς το κράτος, φορολογικές, στρατιωτικές και άλλες.

Ευελπιστούμε στην πλήρη κατανόηση της πολιτείας επί του παραπάνω αιτήματός μας για την έγκριση λειτουργίας Ιεράς Μητροπόλεως με έδρα το Αγρίνιο.
Διατελούμε μετά πάσης τιμής και βαθυτάτου Σεβασμού ασπαζόμενοι την δεξιάν σας».

πηγή: agriniopress.gr

 

TOP NEWS