Ο εορτασμός της Παναγίας Φανερωμένης στη Μητρόπολη Κορίνθου

  • Δόγμα

Η Εκκλησία μας τα διδάσκει αυτά 2.000 χρόνια. Παλαιότερα οι άνθρωποι αδιαμαρτύρητα, ολοπρόθυμα και συγκαταβατικά στο άκουσμα τους κουνούσαν το κεφάλι τους και σκέπτονταν μακάρι να ομοιάσουμε στην Παναγία και να καταστούμε κι εμείς δοχεία της Χάριτος του Θεού.

Με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα και πλήθος πιστών, εορτάστηκε κι εφέτος η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατά το διήμερο 22 και 23 Αυγούστου 2023. Την Παραμονή της Εορτής Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου όπου και εκκίνησε την ομιλία του προς τους ευλαβείς προσκυνητές με την επισήμανση ότι χιλιάδες κυριολεκτικά Εκκλησίες μεγάλες, μικρές, εξωκλήσια, παρεκκλήσια, Ι. Μονές, είναι αφιερωμένα σε Εκείνη. Αυτό από μόνο του δείχνει κάτι αλλά σπουδαιότερο είναι ότι ο πιστός λαός, όλες αυτές τις ημέρες, σπεύδει με σεβασμό, με ευγνωμοσύνη και με αγάπη να αποδώσει τα ευχαριστήρια στην Μητέρα του Κυρίου μας, διότι αυτή η Ενάρετη Γυναίκα έφερε εκ Πνεύματος Αγίου στον κόσμο τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας, τον Αρχηγό της Πίστεως μας.

Το προηγούμενο βράδυ, συνέχισε ο Ποιμενάρχης, ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος μας, άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πήρε από την Παλαιά Διαθήκη προτυπώσεις των Προφητών, οι οποίοι μίλησαν με συγκλονιστικές λεπτομέρειες για την Παναγία μας, περιγράφοντας την ζωή Της αλλά και τον υπερφυσικό Της τόκο.

Ο Προφήτης Ησαΐας 800 χρόνια προ Χριστού προεφήτευσε: «ιδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ ἕξει, καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ ᾿Εμμανουήλ» (Ης. ζ΄, 14). Η κατά άνθρωπον γενεαλογία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ήταν παλαιότερα σημαντική για όλους όμως στις μέρες μας η μητέρα αλλά και ο ρόλος της έπαψαν να είναι σημαντικοί όπως έπαψε και η μοναδικότητα του καθενός. Σήμερα είμαστε προϊόντα κατασκευών, είμαστε προϊόντα σωλήνων, είμαστε προϊόντα της επιστήμης και πάψαμε να γράφουμε στα δημοτολόγια, όπως τότε, τα μητρώα από τις μητέρες αλλά και τα γενεαλογικά δέντρα από τους πατέρες, τα ονόματα της μητέρας και του πατέρα. Σήμερα έχουμε γονέα Α’ και γονέα Β’ κι αν ρωτήσεις από πού προήλθε αυτό το παιδί σε κοιτούν παράξενα. Έχουμε δεδομένα σε τράπεζες σπερμάτων και ωαρίων που μένουν κρυφά και εύκολα μπορεί κάποιος να δώσει 50 σπερματικά υγρά και να κάνει 50 παιδιά με 50 διαφορετικές γυναίκες! Παρήλθε η μοναδικότητα του ανθρώπινου γένους, παρήλθε ο σεβασμός, παύει η βιοηθική και παύει φυσικά και η αρετή.

Ανάμεσα στα πολλά που οφείλουμε στην Παναγία μας είναι ότι μας χάρισε το πρότυπο, δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ζει η κάθε μητέρα. Την βλέπετε να κρατά στην αγκαλιά Της τον μικρό Χριστό και αυτό είναι η χαρά Της, είναι η τιμή Της, είναι αυτό που Την αξίωσε να τιμάται ως Μητέρα του Θεού. Εάν μερικοί αυτή την εικόνα την θεωρούν «παλαιομοδίτικη» και ξεπερασμένη είναι δικό τους θέμα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα τους επιτραπεί να μας επηρεάσουν. Η απόφαση είναι ευθύνη δική σας, η προσευχή όμως είναι δική μου, των Ιερέων, της Ηγουμένης, αλλά και όλων μας και μακάρι να μας ακούσει ο Θεός και να δώσει στον κόσμο, τη Σωτηρία, την ευλογία την αγάπη και αυτό που λέγεται ανθρωπιά!

Ανήμερα της Εορτής Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία υπό του σεπτού Ποιμενάρχου μας στον αρχαιοπρεπή Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης Υψηλών Αλωνίων Ξυλοκάστρου, με την συμμετοχή πλήθους πιστών, της Βουλευτού κ. Μαρίας Ελένης Σούκουλη, της Περιφερειακής Συμβούλου κ. Αθηνάς Κόρκα και Δημοτικών Συμβούλων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι τον μήνα Αύγουστο η Αγία μας Εκκλησία, μας φέρνει μπροστά στα όμματα της ψυχής και του σώματός μας την Πάναγνη μορφή της Μητέρας του Κυρίου μας, της Παναγίας μας. Μας καλεί να της αποδώσουμε την τιμή και το σεβασμό που Της ανήκουν με την ευκαιρία της Κοιμήσεώς Της και της εις Ουρανούς Μεταστάσεως Της. Για την Εκκλησία μας αυτό το Πρόσωπο είναι ότι πιο Ιερό, υπάρχει άλλωστε και το γεγονός ότι ονομάζεται από τους ανθρώπους «Παναγία» σημαίνει ότι έχει όλη την ανθρώπινη αγιότητα σε υπερθετικό βαθμό. Υπάρχει πληθώρα Αγίων, Οσίων, ανθρώπων δηλαδή, οι οποίοι αγίασαν με τον τρόπο τους ο καθένας και κατά τον Μέγα Βασίλειο είναι σαν τα αστέρια, που είναι μεν ετερόφωτα αλλά με διαφορετική λάμψη καθώς «Αστήρ αστέρος διαφέρει». Εάν ο Ήλιος της Δικαιοσύνης είναι ο Χριστός, η Παναγία είναι η σελήνη, ότι δηλαδή μεγαλύτερο μετά από Αυτόν υπάρχει και οι άλλοι Άγιοι είναι τα αστέρια. Εκείνη, παρά το γεγονός ότι υπήρξε άνθρωπος, υπερέβη όλα τα γήινα και έγινε δοχείο αρετής, ώστε να επιλέγει από τον Θεό να υπουργήσει το Μυστήριο της Ενανθρωπίσεως του Θεού. Το Πάναγνο σώμα Της δεν γνώρισε φθορά και μετέστη στους ουρανούς, χωρίς να χωρέσει σε τάφο, αλλά παρουσιάστηκε απευθείας στο Θρόνο της Θεότητος.

Η Εκκλησία μας τα διδάσκει αυτά 2.000 χρόνια. Παλαιότερα οι άνθρωποι αδιαμαρτύρητα, ολοπρόθυμα και συγκαταβατικά στο άκουσμα τους κουνούσαν το κεφάλι τους και σκέπτονταν μακάρι να ομοιάσουμε στην Παναγία και να καταστούμε κι εμείς δοχεία της Χάριτος του Θεού. Πόσο καλύτερα θα ήμασταν και ως κοινωνία και ως οικογένεια και ως άνθρωποι σήμερα που ακούμε για αγνότητα και το κοροϊδεύουμε; Πότε παρήλθε η εποχή που ένα κορίτσι ή ένα αγόρι ήταν αγνό και δεν αποτελούσε ντροπή;

Φτάσαμε σε εποχές που εγκαταλείπουν παπάδες την Ιερωσύνη και καλόγριες τα Μοναστήρια τους αναζητώντας followers, δικαίωση και ικανοποίηση από τις δηλώσεις τους περί ομοφυλοφιλίας! Φτάσαμε στο σημείο τα υλικά να «κατασπαράζουν» τα πνευματικά και να «μην ανοίγει μύτη»! Φτάσαμε στο σημείο να λοιδορούμε την αγνότητα και την ίδια την Παναγία! Ποτέ μας εγκατέλειψε η Παναγία και ξαφνικά δεν μας αρέσει το παράδειγμα της, η διδασκαλία της, η Αρετή της; Και πότε ένας Δεσπότης ή ένας απλός παπάς έχασε το δικαίωμα να τα κηρύττει αυτά στο ποίμνιό του; Εμείς κόντρα στους καιρούς και την μόδα θα συνεχίσουμε να τιμούμε την Παναγία μας, να έχουμε το διαχρονικό παράδειγμα Της ζωντανό στα σπίτια μας, στις οικογένειές μας, στην κοινωνία μας και στην Πατρίδα μας και ας προσευχηθούμε να φωτίσει με την χάρη Της όλους τους τάχα μοντέρνους και πρωτοπόρους ιερείς και μη.

TOP NEWS