Ο Επιτάφιος της Παναγίας στην Ακριτική Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας

  • Dogma
Παναγίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε και εφέτος όπως κάθε χρόνο στα Νησιά, «το Πάσχα του Καλοκαιριού», η εορτή της Παναγίας.

Πλήθη πιστών συνέτρεξαν στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές, που πανηγύριζαν για να προσκυνήσουν την θαυματουργεί εικόνα της Παναγίας μας και να συμμετέχουν στην Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της Εορτής , που στα Νησιά μας ήδη από του 18ου αιώνος τελείται συναπτά με την ακολουθία του Επιταφίου της Παναγίας, έθιμο των Ιεροσολύμων, που αρχικώς έφθασε στην Σάμο κατόπιν και στα άλλα Νησιά λόγο της παρουσίας στα Ιεροσόλυμα πολλών Σαμίων αγιοταφιτών Πατέρων, Πατριαρχών, Αρχιερέων, Ιερομονάχων και Μοναχών.

Επίκεντρο του φετινού εορτασμού και πάλι ήταν η πόλις των Καρλοβασίων όπου πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την Κυριακή 14 Αυγούστου 2016 τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά της Ακολουθίας του Επιταφίου της Παναγίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσεβίου, ενώ έγινε περιφορά του Επιταφίου ανά την πόλιν των Καρλοβασίων με πρωτοφανή συμμετοχή πιστών, οι οποίοι εν είδει θαλάσσης περιέκλειαν το ιερό κουβούκλιον του Επιταφίου της «Μητέρας της Ζωής», συλλιτανεύοντας την προσευχή και την παράκληση τους για τη ζωή και τη σωτηρία τους.

Η ακολουθία του Επιταφίου της Παναγίας τελέσθηκε επίσης στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς Κοιμήσεως Θεοτόκου :Άνω Βαθέος, Βουρλιωτών Μυτιληνιών, Χώρας, Πύργου, Πλατάνου και Κοντακαιΐκων όπου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και προέστη της λιτανεύσεως της Ιεράς εικόνος. Στην Ικαρία  Παναγίας Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, στη Λαγκάδα Ικαρίας, στην Ακαμάτρα και στην Παναγία των Φούρνων, ως και στις Ιερές Μονές της Παναγίας που πανηγυρίζουν  την Κοίμηση της Θεοτόκου στον Κότσικα, στον Μαραθόκαμπο και στην Ιερά Μονή Μοντέ Ραχών Ικαρίας.

Ευχή και προσευχή όλων, είναι η Παναγία μας να σκεπάζει όλον τον κόσμο και ιδιαιτέρως τα ευλογημένα Νησιά μας την Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους και να μας αξιώνει να τιμάμε και να εορτάζουμε την Ιερά της μνήμη για χρόνια πολλά και ευλογημένα.

TOP NEWS