Ο φημισμένος μάγειρας Γέροντας Επιφάνιος στη Μητρόπολη Δημητριάδος

  • Dogma
Δημητριάδος

Μεγάλη επιτυχία, πέραν κάθε προσδοκίας, σημείωσε η εκδήλωση του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», στο πλαίσιο του Θεματικού έτους, «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», σε συνεργασία με την οργάνωση «AGAPE HELLAS» και το ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (με έδρα το Άγιο Όρος).

Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, με τον πλέον φημισμένο μάγειρα του Αγίου Όρους, Γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό. Αγιορείτικα μηνύματα, τώρα στην αρχή της νηστείας των Χριστουγέννων, εικόνες από το Περιβόλι της Παναγίας, προ πάντων όμως γεύσεις από το πλούσιο συνταγολόγιο του Γέροντα Επιφανίου, που τις απόλαυσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Η εκδήλωση ξεκίνησε στο μεγάλο αμφιθέατρο, που κατακλύστηκε από πλήθος κόσμου, με προβολή ντοκιμαντέρ από το Ιερό Κελί του Αγίου Ευσταθίου, τον Μυλοπόταμο, όπου μονάζει και δημιουργεί ο Γέροντας. Στη συνέχεια ο εκλεκτός προσκεκλημένος, αφού εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για τη θερμή υποδοχή που έτυχε από την Μητρόπολη Δημητριάδος και την «Μαγνήτων Κιβωτό», ευχαρίστησε τις εκατοντάδες των Βολιωτών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

milopotaminos_sinedriako_thes_04 milopotaminos_sinedriako_thes_05

Ο Γέροντας Επιφάνιος υπογράμμισε τις ευεργετικές επιπτώσεις της Αγιορείτικης διατροφής και ότι επιπλέον προσφέρει σωματική και πνευματική υγεία, αποτελώντας πηγή μακροζωίας. Ομολόγησε ότι μέσα από τη μαγειρική δραστηριότητα, βρήκε τρόπους να πλησιάζει τους ανθρώπους, με την προσδοκία ότι με τον τρόπο αυτό θα φτάσει κοντά στο Θεό. Τόνισε ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά της νηστείας, εγκράτεια, πνευματικότητα, υγεία, αναφέροντας ότι το κύριο συστατικό του νόστιμου φαγητού είναι η αγάπη μαζί με την ποιότητα, στοιχεία όπου καταδεικνύουν το επίπεδο του πολιτισμού μας. Υπογράμμισε ότι η Αγιορείτικη κουζίνα έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, λόγου του ότι τα κύρια προϊόντα της είναι το ψωμί, τα όσπρια, τα λαχανικά, το λάδι και το κρασί.

«Τρώμε με εγκράτεια. Όσο πρέπει».

«Καθόλου κρέας όλο τον χρόνο, πολλά χορταρικά και φρούτα. Τηρούμε αυστηρά τη νηστεία. Είναι μια λιτή, υγιεινή διατροφή χωρίς λιπαρά». Αυτό είναι το μυστικό που προστατεύει τους αγιορείτες μοναχούς από τον καρκίνο καθώς και από άλλες ασθένειες και τους προσφέρει μακροζωία», ανέφερε ο π. Επιφάνιος.

milopotaminos_sinedriako_thes_07 milopotaminos_sinedriako_thes_08

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας που υπογράμμισε ότι, «Εκκλησία είναι η πρόσκληση σε δείπνο ευχαριστιακό» και πρόσθεσε ότι «η αγάπη κάνει το φαγητό νόστιμο. Το φαγητό γύρω από το ίδιο τραπέζι ενισχύει τους δεσμούς ενότητας και επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας και όταν γίνεται ευρύτερα, μεταξύ των μελών της κοινωνίας». Επεσήμανε δε, τη σημασία της νηστείας στην εποχή μας και τα πολλαπλά οφέλη της, στο πνευματικό και σωματικό επίπεδο. Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που δόθηκε στην απόφαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου του περασμένου Ιουνίου στην Κρήτη για τη νηστεία. Ευχαρίστησε τον Γέροντα Επιφάνιο για την πληθωρική του παρουσία, τις παραινέσεις του και τη συμβολή του στην διατήρηση των σχέσεων της περιοχή μας με το Άγιον Όρος και τις αξίες που πηγάζουν από αυτό.

Για πρώτη φορά στη Μαγνησία, παρουσιάστηκε στην έκταση αυτή Αγιορείτικη μαγειρική από τον πατέρα Επιφάνιο τον Μυλοποταμινό και τη συνοδεία του, στην οποία μετείχε και η Αθηνά (Νανά) Γκαμπούρα, βραβευμένη με Χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο διαγωνισμό μαγειρικής στην κατηγορία VEGETERIAN. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η τεράστια προσφορά όλου του προσωπικού του Συνεδριακού Κέντρου, που εργάστηκε με κέφι και μεράκι από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, προκειμένου να βοηθήσουν τον π. Επιφάνιο στην παρασκευή των εδεσμάτων.

milopotaminos_sinedriako_thes_06

Παρασκευάστηκαν γεύσεις από Κριθαρότο με θαλασσινά, χταπόδια, γαρίδες, σουπιές, χταποδοκεφτέδες με μυρωδικά βότανα, πατάτες φούρνου με λεμόνι και ρίγανη Αγίου Όρους, που συνοδεύτηκαν από σαλάτα φακές με κόκκινες πιπεριές Φλώρινας και διάφορα βότανα και μπαχαρικά, ενώ για γλυκό ετοιμάστηκε χαλβάς από σιμιγδάλι, αμύγδαλα και μέλι Αγίου Όρους. Οι πολυάριθμοι επισκέπτες του Συνεδριακού Θεσσαλίας, στη συνέχεια των ομιλιών είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλα αυτά τα εδέσματα, εμπνευσμένα από την Αγιορείτικη διατροφή και να τα συνοδεύσουν με λευκό, ημίγλυκο και κόκκινο κρασί Μυλοποτάμου.

TOP NEWS