Ο καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, νέος Κοσμήτορας της θεολογικής του Α.Π.Θ

  • Dogma

Με συντριπτική πλειοψηφία 48 έναντι 18, νέος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, εξελέγη ο καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου.
 

Λουδάρος Ανδρέας

Με συντριπτική πλειοψηφία 48 έναντι 18, νέος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, εξελέγη ο καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου.

Ο ανθυποψήφιος του κ. Κωνσταντίνου ήταν ο καθηγητής φιλοσοφίας στον τομέα της δογματικής κ. Λάμπρος Σιάσος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Μιλτιάδης Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1952 και από το 1957 κατοικεί στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε στην Ανωτέρα Ιερατική Σχολή Θεσσαλονίκης (1971-1973) και κατόπιν στο Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. (1973-1977) από όπου αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα». Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 1980 υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης στη Β΄ Έδρα Εισαγωγής και Ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο Ερμηνευτικής Θεολογίας της ίδιας Σχολής.

Από τον Αύγουστο του 1980 μέχρι τον Ιανουάριο του 1983 – ως υπότροφος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, αρχικά, και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, στη συνέχεια – συνέχισε τις σπουδές του στην στην Παλαιά Διαθήκη και στη Φιλολογία των αρχαίων ελληνικών λαών, στο Tübingen της Ο.Δ. Γερμανίας. Αναλυτικότερα˚ στην Ευαγγελική Θεολογική Σχολή σπούδασε Βιβλική Αρχαιολογία με καθηγητή τον S. Mittmann και Βιβλική Εβραϊκή και Αραμαϊκή Γλώσσα με καθηγητή τον H. P. Rüger. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα Ερμηνευτικής Θεολογίας τόσο στην ίδια Σχολή όσο και στην Καθολική Θεολογική Σχολή. Στο Ινστιτούτο Αρχαίων Ανατολικών Σπουδών της ίδιας πόλης σπούδασε Δυτικοσημιτική Επιγραφική (εβραϊκές, αραμαϊκές, μοαβιτικές και φοινικικές επιγραφές), Ουγαριτική και Ακκαδική γλώσσα με καθηγητή τον W. Röllig.

Το 1983 αναγορεύθηκε διδάκτορας από το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Ο Κύριος εβασίλευσεν». Η απόδοση του τίτλου “βασιλιάς” στον Γιαχβέ» βαθμολογήθηκε με “Άριστα”.

Κατά τα έτη 1984-1988 υπηρέτησε, μετά την εκλογή του από το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ., ως Λέκτορας στον Τομέα Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας, και από το 1989 έως το 1997 στις βαθμίδες του Επίκουρου και του Αναπληρωτή Καθηγητή στον ίδιο Τομέα.

Στις 6.7.1989 εξελέγη παμψηφεί από το Τμήμα Θεολογίας τακτικό μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., στην οποία εκπροσώπησε το Τμήμα κατά τα ακαδημαϊκά έτη 1989-90 και 1990-91.

Υπήρξε μέλος από ελληνικής πλευράς της Οργανωτικής Επιτροπής της Διάσκεψης Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Ιουδαίων για την ειρήνη στην Ιερουσαλήμ που διοργανώθηκε από το Π.Σ.Ε., το Ποντιφικικό Συμβούλιο για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, την Επιτροπή της Αγίας Έδρας για τις Θρησκευτικές Σχέσεις με τους Ιουδαίους και την Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας και υπεύθυνος του προγράμματος για τη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης στα νέα ελληνικά. Μετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή για το σχεδιασμό του μεταφραστικού έργου των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διετέλεσε αναπληρωτής Πρόεδρος (1997-1999) και δύο φορές Πρόεδρος (2001-2003 και 2005-2007) του Τμήματος Θεολογίας.
Σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας, όπου διδάσκει Παλαιά Διαθήκη και Βιβλική Εβραϊκή Γλώσσα.

ΠΗΓΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ: Προσωπική ιστοσελίδα κ. Μ. Κωνσταντίνου

TOP NEWS