Ο Κορίνθου Διονύσιος στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού

  • Δόγμα

Τον Θείο λόγο, προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου  κ. Διονυσίου, κήρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας π. Άνθιμος, ο οποίος ομίλησε για τον Άγιο Γεώργιο και την ακράδαντη, βαθιά πίστη Του στον αληθινό Θεό.

Την Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εόρτασε πανηγυρικά κι εφέτος η Ιστορική ομώνυμος Ι. Μονή του Φενεού, κατά το διήμερο της 2ας και 3ης Νοεμβρίου 2023.

Το απόγευμα της Πέμπτης, 2 Νοεμβρίου 2023, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε από τους πατέρες της Ι. Μονής ο πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ την επομένη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλεντζίου, τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανάσιο Πέζο, Ηγούμενο της ως άνω Ι. Μονής και Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως μας, τέλεσε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία παρουσία πλήθους πιστών, που κι εφέτος κατέκλυσε την Ι. Μονή για να τιμήσει τον εορτάζοντα Άγιο.

Τον Θείο λόγο, προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου  κ. Διονυσίου, κήρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας π. Άνθιμος, ο οποίος ομίλησε για τον Άγιο Γεώργιο και την ακράδαντη, βαθιά πίστη Του στον αληθινό Θεό. Η πίστη, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους Επιστολή Του, είναι «ἐλπιζομένων ὑπόστασις» (ια’, 1), είναι η εμπι-στοσύνη με την οποία αφήνουμε την πρόνοια και το θέλημα του Θεού να ενεργήσει στην ζωή μας, είναι η αγάπη που έχουμε για τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Ας παρακαλέσουμε τον Άγιο Γεώργιο να πρεσβεύει στον Κύριο μας να παραμείνουμε σταθεροί στην πίστη μας και στην αγάπη μας για τον Χριστό και την Εκκλησία Του βαδίζοντας στα χνάρια Του!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, στην απόλυση της Θ. Λειτουργίας, αφού ευχαρίστησε τον άγιο Ιεροκήρυκα για την μεστή ομιλία του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν, μέσω της επιστήμης, την τάχα «λογική σκέψη», που έχει κατορθώσει τα πάντα, κατά της Πίστης στον Θεό.

Οι ίδιοι, εμάς τους πιστούς, μας ονομάζουν οπισθοδρομικούς, γιατί ερευνούμε πράγματα που δεν γίνονται αντιληπτά με τις ανθρώπινες αισθήσεις και άρα βάση της κοινής λογικής δεν υφίστανται, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο κατατροπώνουν τον Θεό, την Πίστη και εμάς τους ανοήτους!

Η «μετά άνθρωπον εποχή», όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα θα αποτελούν την σταθερά και θα «προγραμματίζουν» τους ανθρώπους σύμφωνα με το «θέλω» των προγραμματιστών είναι ήδη δυστυχώς παρούσα. Μόνο ανάχωμα προς αυτό το ζοφερό μέλλον εμείς, που πιστεύουμε στον Θεό, ο Οποίος μας έπλασε και μας δίδαξε να αγαπάμε αλλήλους και να θυσιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον!

Η αγάπη και η πίστη σε αυτή θα επικρατήσει της «λογικής» και της «μηχανικής τελειότητος», όπως ακριβώς ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός θυσιάστηκε για την σωτηρία μας και με την Ανάστασή Του ανακαίνισε τον άνθρωπο! Αυτός ο καινούριος άνθρωπος δεν θα πεθάνει ποτέ, αφού θα αναστηθεί και θα ζει αιώνια με τον Αναστημένο Χριστό.

Επομένως, όταν ο άνθρωπος στηρίζεται στην πίστη του προς τον αληθινό Θεό, τότε ουσιαστικά προσδοκά την αιώνιο ζωή και την πνευματική τελειότητα και δεν περιμένει από καμία «εικονική πραγματικότητα» και από καμία τεχνητή νοημοσύνη την λύτρωση.

Και φυσικά η αντίθεση, αυτών που μιλούν από την μία για λογική σκέψη και από την άλλη για τεχνητή, εικονική πραγματικότητα, δηλαδή για έναν ψεύτικο κόσμο με «παραμυθάκια» και «ουσίες» που συντελούν στο βίωμα τους, είναι πλέον παραπάνω από εμφανής!

Που είναι σήμερα αυτή η αυστηρή «λογική» που λύνει όλα τα προβλήματα;

Που είναι οι φωνές κατά της αγάπης και της πίστης που τάχα εξαπατούν τους ανθρώπους;

Χάθηκαν πάλι ανάμεσα στην αντάρα του πολέμου και τα συμφέροντα των «λογικών» ανθρώπων!

Και δεν έδωσαν ποτέ καμία λύση!

Την λύση την έδινε πάντοτε η Εκκλησία μας μιλώντας για τον άνθρωπο, όπως τον έπλασε ο Θεός, δηλαδή ελεύθερο, άγιο και δίκαιο ώστε να ομοιάζει σε Αυτόν και στους Αγίους Του και να μην σκέφτεται ποτέ το κακό για τον συνάνθρωπο του!

Τον άνθρωπο της αγάπης και της Πίστης στον Θεό!

Ο Ποιμενάρχης μας δεν παρέλειψε να μνημονεύσει στην Θ. Λειτουργία τον Αρχιεπίσκοπο Τιβεριάδος κ. Αλέξιο, που διακονεί στην Γάζα στην Ι. Μονή του Αγίου Πορφυρίου, η οποία πρόσφατα βομβαρδίστηκε και τον Αρχιεπίσκοπο Λύδδης κ. Δημήτριο, προκειμένου ο Θεός να τους ενισχύει αυτές τις δύσκολες ημέρες του πολέμου!

TOP NEWS