Ο κύβος ερρίφθη για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου

  • Dogma

“Πριν εκπνεύσει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου” λένε χαρακτηριστικά οι συνοδικοί που έχουν συμφωνήσει ουσιαστικά στην 8ή Δεκεμβρίου 2015, μένει  ωστόσο να την επικυρώσει ο πρόεδρος της Συνόδου, Αρχιεπίσκοπος κ. Ειρηναίος.

Στις 8 Δεκεμβρίου θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης για να εκλέξει το νέο Μητροπολίτη Πέτρας μετά την εκδημία του μακαριστού Νεκταρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις προσεχείς ημέρες, θα δοθεί η πρόσκληση στους ιεράρχες, ώστε αμέσως μετά του Αγίου Νικολάου, να γίνει η εκλογή και να πληρωθεί η χηρεύουσα θέση της σημαντικής αυτής μητρόπολης.

“Πριν εκπνεύσει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου” λένε χαρακτηριστικά οι συνοδικοί που έχουν συμφωνήσει ουσιαστικά στην 8ή Δεκεμβρίου 2015, μένει ωστόσο να την επικυρώσει ο πρόεδρος της Συνόδου, Αρχιεπίσκοπος κ. Ειρηναίος.

Στο θέμα της εκλογής, αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καλώντας τους Ιεράρχες του νησιού να εκλέξουν τον νέο Ποιμενάρχη κατά τη διάρκεια της Συνόδου, στις 8 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

Φαβορί για τη θέση θεωρούνται: ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Μεθόδιος Βερνιδάκης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, Τίτος Ταμπακάκης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος Διαμαντάκης, ο ηγούμενος της μονής Επανωσήφη Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, ο ηγουμένος της Μονής Αγκαράθου, Γεράσιμος Μαρματάκης.

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη γίνεται με μυστική ψηφοφορία σε μία και μοναδική συνεδρίαση. Η Σύνοδος είναι σε απαρτία και διενεργεί έγκυρη εκλογή, αν παρίστανται τα 2/3 των μελών της Επαρχιακής Συνόδου. Κάθε αρχιερέας γράφει στο ψηφοδέλτιο του τα ονόματα των προτεινόμενων υποψηφίων και τον τίτλο τους χωρίς να βάλει σταυρό προτίμησης ή άλλο διακριτικό. Κλείνει το ψηφοδέλτιο στο φάκελο, χωρίς να γράψει κάτι έξω απ’ αυτόν, και το παραδίδει στον Γραμματέα που τον τοποθετεί στην ψηφοδόχο.

Ακολουθεί από τον Πρόεδρο της Συνόδου η αποσφράγιση των φακέλων και ο έλεγχος των ψηφοδελτίων. Ο Πρόεδρος εκφωνεί τα ονόματα από κάθε ψηφοδέλτιο και ο Γραμματέας τα καταχωρεί στο πρακτικό. Παράλληλα μονογράφονται από τον Πρόεδρο.

Τα ονόματα των ανακηρυχθέντων υποψηφίων ανακοινώνονται από τον Πρόεδρο στους Συνέδρους και καλούνται στη συνέχεια να υποδείξουν έναν από αυτούς για τη θέση του νέου Μητροπολίτη πάλι μέσω μυστικής ψηφοφορίας.
Η ψηφοφορία ανάδειξης του ενός υποψηφίου ακολουθεί την ίδια διαδικασία με την προηγούμενη και ξεκινά με την προσευχή επίκλησης του Αγίου Πνεύματος. Εκλεγμένος Μητροπολίτης θεωρείται εκείνος που θα πάρει με μία ψηφοφορία την πλειοψηφία. Σε περίπτωση που υπάρξει ισοψηφία, ο νέος Μητροπολίτης αναδεικνύεται με κλήρο μεταξύ εκείνων που ισοψήφησαν.

TOP NEWS