Ο κύβος ερρίφθη: Ιεραρχία στις 19 Μαρτίου- Η καυτή ατζέντα και οι αποφάσεις

  • Dogma
ιεραρχία

Ο κύβος ερρίφθη! Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της σημερινής της συνεδρίασης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη σύγκλιση της Ιεραρχίας για τις 19 και 20 Μαρτίου. Καυτή είναι η ατζέντα που θα απασχολήσει του Ιεράρχες.

Η σύντομη πλην όμως μεστή νοήματος δήλωση του Αρχιεπισκόπου κατά την έξοδοό του από τη σημερινή συνεδρίασης «Στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο συζητήσαμε αρκετά πράγματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της μισθοδοσίας» προσθέτοντας ότι αναφορικά με αυτό το θέμα θα γίνει ό,τι θέλει η πολιτεία, η εκκλησία και οι παπάδες, για να καταλήξει στο «Μετά την σύγκληση της Ιεραρχία θα έχουμε καθαρή εικόνα», είναι δηλωτική ότι το φλέγον θέμα της Ιεραρχίας θα είναι μισθοδοσία του κλήρου και εν γένει η προωθούμενη Συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι νέες τοποθετήσεις των Ιεραρχών, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Διαλόγου της Δ.Ι.Σ, αλλά και των εκρηκτικών δηλώσεων Γαβρόγλου – Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος που έχουν … πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα το τελευταίο διάστημα.

Τη σημασία της προσεχούς συνεδρίσης της Ιεραρχίας τόνισε μάλιστα, ο Υπουργός Παιδείας και σε σημερινές (6/3) του δηλώσεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει ορίσει μια Επιτροπή για τη συζήτηση όλων των θεμάτων, εκτός του μισθολογικού. Εμείς καταθέσαμε το σχέδιό μας για την εφαρμογή της Συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά και με τη μισθοδοσία, αλλά δυστυχώς η Επιτροπή της Εκκλησίας δεν είχε τη δικαιοδοσία ώστε να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. Η πρότασή μας διασφαλίζει ακόμη περισσότερο τους κληρικούς και τις οργανικές θέσεις τους. Περιμένουμε από την Ιεραρχία να ανακοινώσει τις αποφάσεις της. Το σχέδιο ή θα απορριφθεί από την Ιεραρχία ή η Ιεραρχία θα πει στην Επιτροπή -ή σε άλλη επιτροπή που θα συστήσει- ‘συνεχίστε τη συζήτηση’»

Εκτός απροόπτου, στην ατζέντα θα είναι και το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, για το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει λάβει ακόμα θέση, την ώρα που πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σύμπνοια απόψεων επί του θέματος μεταξύ των Ιεραρχών. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αρχιεπισκόπου  επί του θέματος: «Η απόφαση θα βγει κάποια στιγμή, καθώς το θέμα μελετάται»

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS