Ο Ν. Ιωνίας Γαβριήλ στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του του Κέντρου Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Ν. Ιωνίας

  • Dogma
νέας ιωνίας

Στην παρουσίαση του νέου εντυπωσιακού επετειακού συλλογικού τόμου του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) του Δήμου Ν. Ιωνίας με τίτλο: «1922-2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή – Ο τραγικός ξεριζωμός των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής – Οι διαδρομές σωτηρίας προς την Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2002 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου παρέστη ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.

Ο Σεβασμιώτατος Νέας Ιωνίας συμμετείχε στην παρουσίαση του νέας αυτής πολυσέλιδης έκδοσης, που αποτελεί το κοπιώδες επιστέγασμα μιας συλλογικής προσπάθειας καταγραφής μαρτυριών και προσωπικών διηγήσεων από απoγόνους δεύτερης και τρίτης γενιάς προσφύγων, με όσα οι ίδιοι διάβασαν ή άκουσαν για τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων τους.

Η επετειακή αυτή έκδοση περιλαμβάνει κείμενα από μεγάλο αριθμό συγγραφέων, ανάμεσά τους έγκριτων ιστορικών, ακαδημαϊκών, ερευνητών, καθώς και μελών προσφυγικών σωματείων, οι οποίοι και καταγράφουν τόσο τους βίους και τα πάθη των προσφύγων, όσο τα επιτεύγματα και τον πολιτισμό τους, τον οποίο μεταλαμπάδευσαν από τις πατρίδες τους και μπόλιασαν ώστε να δημιουργηθεί ο νεότερος Ελληνικός Πολιτισμός.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου και ο Προέδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας και Προέδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ενώ στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχε επίσης ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Ε.Κ.Π.Α. κ. Σπυρίδων Πλουμίδης.

Ο κ. Γαβριήλ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει στην παρουσίαση του νέου αυτού βιβλίου και συνεχάρη θερμά τον Πρόεδρο κ. Λουκά Χριστοδούλου, τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. καθώς και όλους τους συγγραφείς που με αγάπη, ζήλο και αυταπάρνηση έγραψαν για την πατρίδα των προγόνων τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρασιάτικα τραγούδια, που απέδωσαν μέλη της Παραδοσιακής Χορωδίας του Ο.Π.Α.Ν., με μαέστρο τον κ. Βαγγέλη Σαραντίδη.

TOP NEWS