«Ο Νυμφίος Ο Κάλλει ωραίος» θέλει τον Χριστιανό σε εργήγορση!

  • Dogma
λαρίσης

Στον Ιερό Ναό των  Αγίων ενδόξων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Λαρίσης, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, στην ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης, όπου εψάλησαν τα κατανυκτικά τροπάρια της ημέρας για την ραθυμία της ψυχής του ανθρώπου αλλά και για την πνευματική ωραιότητα του Νυμφίου.

Στην ιερά αυτή ακολουθία συμπροσευχήθηκαν πλήθη πιστών χριστιανών, προς τους οποίους απευθύνθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος και τους μίλησε για την πνευματική εγρήγορση, την οποία θα πρέπει να επιδεικνύουμε οι χριστιανοί για να κατανικούμε τα πάθη. Σε άλλο σημείο της ομιλίας τόνισε πως όταν κυριευόμαστε από νυσταγμό, η ψυχή μας γίνεται «νωθροτέρα περί της του Θεού εννοίας». Δεν πηγαίνει καθόλου η σκέψη μας στο Θεό και εμείς  ασχολούμαστε συνεχώς με τα γήινα. Και όταν κυριευόμαστε από ραθυμία, «καταφρονούμεν των κριμάτων του Θεού». Υποτιμούμε τις εντολές του Θεού. Περιφρονούμε το νόμο του και τα προστάγματά του. Δεν κάνουμε προσπάθεια να συμμορφωθούμε στο άγιο θέλημά του.

Χρειάζεται λοιπόν ο πνευματικός άνθρωπος να ασκηθεί στην  εγρήγορση και στην προσευχή, τα οποία  είναι τα δύο πνευματικά όπλα που συνιστά ο Κύριος, για να υπερνικούμε τη ραθυμία μας και να αντιμετωπίζουμε νικηφόρα τον πειρασμό. «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε, ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν»·(Ματθ. κς΄ 41). Η εγρήγορση και η προσευχή είναι ξίφος και μάχαιρα κατά των παθών. Με την εγρήγορση κρατιέται ο νους στον Θεό κι ο πιστός προοδεύει και καταρτίζεται πνευματικά, σημειώνοντας πολλές νίκες κατά του διαβόλου, των φθονερών μεθόδων του και των φθοροποιών παθών, που καταστρέφουν την ψυχή του ανθρώπου. Ο Νυμφίος της Εκκλησίας με την πνευματική ωραιότητά του και την πλούσια διδασκαλία του, μας καλεί ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές, αλλά και πάντοτε σε πνευματική εγρήγορση, σε άσκηση των αρετών και σε διαρκή αγώνα, ώστε να κερδίσουμε τα ουράνια έπαθλα και να ξεπεράσουμε την μεγάλη αγωνία μας, ώστε «να μην μείνουμε έξω του Νυμφώνος Χριστού».

MDeutera_2018-3 MDeutera_2018-2 λαρίσης

TOP NEWS