Ο Υπουργός Παιδείας στη Λειτουργία του Αρχιεπισκόπου

  • Dogma

Παρουσία του Υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου.

Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος χειροτόνησε τον π. Αναστάσιο από Διάκονο σε Πρεσβύτερο και χειροθέτησε τον π. Νεκτάριο σε Αρχιμανδρίτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος κατά την χειροτονία του π. Αναστασίου τόνισε πως «Ο Απόστολος Παύλος απευθυνόμενος προς τους Επισκόπους της Εκκλησίας λέει: «Όταν πρόκειται να κάνετε κληρικούς να μην είστε χαλαροί, διότι το έργο του κληρικού είναι δύσκολο». Αυτό το ερώτημα το έθεσα πολλές φορές στον εαυτό μου»επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος τονίζοντας πως «εκατοντάδες κληρικοί γονάτισαν μπροστά μου και πήραν μέσα από τα χωμάτινα χέρια μου κάποιους ή όλους τους βαθμούς της ιερωσύνης. Και ερωτήθηκα διενεργώ όπως επιτάσσει ο Απόστολος Παύλος;».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον νεοχειροτονηθέντα, τον οποίο γνωρίζει από παιδί και επεσήμανε πως «σήμερα απλώνω το χέρι μου ελεύθερα, αγαπητικά και πιστεύω και επιτυχημένα».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο σκοπό της Εκκλησίας και στο ρόλο των κληρικών καλώντας τον π. Αναστάσιο να αγαπήσει τον Θεό με όλη την δύναμη της ψυχής του και τον συνάνθρωπό, όποιος και αν είναι αυτός, σαν τον εαυτό του.

«Σε αυτές τις εντολές κρύβεται η θέληση του Θεού. Αυτό είναι το έργο του κάθε κληρικού, να βοηθήσει πνευματικά τον άνθρωπο, να τον μάθει τι είναι η αναζήτηση της αλήθειας, τι είναι η πνευματική ζωή» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις δυσκολίες της εποχής τονίζοντας πως «σήμερα οι άνθρωποι είναι σε δύσκολη πνευματική κατάσταση. Η κρίση είναι πρώτα πνευματική και ύστερα υλική. Όπως σε μία οικογένεια πρώτα υπάρχει εσωτερική πνευματική κρίση και μετά έρχεται η διάλυση έτσι και στην κοινωνία προηγείται η πνευματική και ακολουθούν οι άλλες. Οι άνθρωποι είναι ανασφαλείς. Μόνη ζεστασιά είναι η Εκκλησία μας και όλοι εκεί προστρέχουν. Ο κληρικός δεν είναι επαγγελματίας. Δεν πρέπει να κλείνει τις πόρτες με το ρολόι. Η Εκκλησία και οι κληρικοί τους αγκαλιάζουν όλους. Δεν τους χωρίζουν σε αμαρτωλούς και μη, σε δικούς μας και ξένους, σε αυτούς που έφταιξαν και σε αυτούς που είναι αγαθοί».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «ο καθένας σήμερα έχει τον Σταυρό του. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Υπάρχει φτώχεια, πείνα, δυστυχία. Έχουμε ευθύνη για όλους. Πρέπει να φροντίσουμε όλοι και ο κληρικός είναι αυτός που πρέπει να πρωτοστατήσει». Αναφέρθηκε, επίσης,  στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας τονίζοντας πως σήμερα από τα συσσίτια θα στηριχθούν 53000 οικογένειες μόνο στα όρια της Αρχιεπισκοπής, από τα χέρια της Εκκλησίας και όταν λέμε Εκκλησία δεν εννοούμε κάποιο οικοδόμημα ή έναν οργανισμό αλλά όλους τους ανθρώπους που βοηθούν».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε τον π. Αναστάσιο να είναι το θυσιαστήριο το Α και το Ω της ζωής του και στις χαρές και στις λύπες η διακονία του να είναι θυσία αγάπης για τον άνθρωπο.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος προχείρησε τον π. Νεκτάριο στο οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Ο προϊστάμενος του ναού π. Λάμπρος Ανδρεάκης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής. Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να μην μας πιάνει πανικός και να είμαστε όλοι ενωμένοι. «Ενωμένοι και με πίστη θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στο πνευματικό κέντρο του ναού ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα της ενορίας Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, του Υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη, των Δημάρχων Αμαρουσίου και Χαλανδρίου, Εκπαιδευτικών, εκπροσώπων τοπικών συλλόγων κληρικών και λαϊκών.

Με πληροφορίες από το ecclesia.gr

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ