Οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού στην Κόρινθο

  • Δόγμα

Ομιλητής, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είχε ορισθεί ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Ιωάννης  Δελημπαλτάς, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Συνοικισμού (Ιωνίας) Κορίνθου, με θέμα: «Η Ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου».

Το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 7 Απριλίου 2024 και στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου, στην Κόρινθο, χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και με την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου τελέστηκε η Ι. Ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού, αντί του Κατανυκτικού Εσπερινού, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς της πόλεως Κορίνθου.

Ομιλητής, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είχε ορισθεί ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Ιωάννης  Δελημπαλτάς, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Συνοικισμού (Ιωνίας) Κορίνθου, με θέμα: «Η Ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου». Ο π. Ιωάννης εκκίνησε την ομιλία του με αναφορά, λόγω της ημέρας, στον ζωοδότη Σταυρό του Κυρίου μας και στην συνέχεια ομίλησε για τον Άγιο Εφραίμ τον Σύρο και για την θέσπιση της ευχής «Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου …» ερμηνεύοντας την πρώτη πρόταση «πνεύμα αργίας, περιεργείας, φιλαρχίας και αργολογίας μη μοι δος».

Συγκεκριμένα ο π. Ιωάννης επεξήγησε ότι αργία είναι η μη εργασία των έργων του Θεού και αποτελεί αμαρτία, αφού ο Θεός όχι μόνον εργάστηκε για να την δημιουργία του σύμπαντος αλλά συνεχίζει να εργάζεται με την Θεία Πρόνοια, φροντίζοντας, διοικώντας, καθοδηγώντας και εμπνέοντας την ανθρωπότητα. Η περιέργεια είναι δύο ειδών: Η καλή που προάγει την επιστήμη και τον πολιτισμό και η κακή που ασχολείται με εμμονή να ανακαλύψει τις αδυναμίες και να ευτελίζει τους ανθρώπους. Φίλαρχος είναι ο εξουσιαστής και εγωκεντρικός άνθρωπος που προκειμένου να ικανοποιήσει την φιλαυτία του καταπιέζει και καταπατά τον συνάνθρωπό του, ενώ αντιθέτως στην πνευματική ζωή εξουσία σημαίνει θυσία και διακονία. Τέλος, αργολογία είναι τα πολλά, ανώφελα, ανούσια, απερίσκεπτα και περιττά λόγια. Η λογική είναι αυτή που ξεχωρίζει τους ανθρώπους από την άλογη κτίση και για αυτό ακριβώς η χρήση του λόγου θα πρέπει να είναι «ἐκ τοῦ (ἀγαθοῦ) περισσεύματος τῆς καρδίας (αυτών)» (Λουκ. στ’, 45), ώστε να μην «ἀποδώσουσι περὶ αὐτοῦ (του αργού ρήματος) λόγον ἐν ἡμέρᾳ κρίσεως» (Ματθ. ιβ’, 36).

Πριν την απόλυση της Ι. Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον ομιλητή για την πνευματική οικοδομή, που προσέφερε στον Λαό του Θεού και ανακοίνωσε ότι την προσεχή Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, στον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό θα ομιλήσει ο Αιδεσ. π. Ιωάννης Χαμάλης, Εφημέριος του Ι. Ναού Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου Κορίνθου με θέμα: «Η αξία και ο τρόπος της θεάρεστης προσευχής κατά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος», ευχόμενος προς όλους: «Η ἀήττητος, καί ἀκατάλυτος, καί θεία δύναμις τού τιμίου καί ζωοποιοῦ Σταυροῦ, ἵνα μή ἐγκαταλίπῃ ἡμᾶς τούς ἁμαρτωλούς»!

TOP NEWS