Ονομαστήρια Καστορίας Καλλινίκου

  • Dogma
καστορίας

Την 15η Οκτωβρίου, εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης, εόρτασε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος την ονομαστική του εορτή.

Την παραμονή το απόγευμα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, τελέσθηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ και του εορτάζοντος Ποιμενάρχου, και με την συμμετοχή πλειάδος Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ναυπάκτου Πρωτοπρ. π. Θωμάς Βαμβίνης και ο Διάκονος π. Παίσιος Παρασκευάς.

Ο Μητροπολίτης Σταγών, με αφορμή τα τροπάρια του Αγίου που ομιλούν για το πνευματικό έαρ, μίλησε για το θεία Χάρη που ανακαινίζει τον άνθρωπο, ψυχικά και σωματικά, και τον αγιάζει. Ευχήθηκε δε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη να ακολουθήσει το παράδειγμα και τα βήματα του Αγίου Επισκόπου.

Ο κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τους παρόντες δύο Αρχιερείς, αλλά και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο που έστειλε εκπροσώπους του και απότμημα του ιερού Λειψάνου του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης προς αγιασμό του λαού.

Την κυριώνυμο ημέρα στον ίδιο Ιερό Ναό τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με την συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ. Συμεών, Σιατίστης κ. Αθανασίου και του εορτάζοντος Ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου, και με πλειάδα Ιερέων και Διακόνων.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με αφορμή τον λόγο του Χριστού “ος αν ποιήση και διδάξη ούτος μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών” (Ματθ. ε´) αναφέρθηκε στον άγιο Καλλίνικο Εδέσσης, ο οποίος επέδειξε βίο αγιότητος και δίδαξε τον λαό, και με τον τρόπο αυτό έδωσε και δίνει δυνατά μηνύματα για την σημερινή εποχή του βερμπαλισμού και της εικονικής πραγματικότητας. Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε τον λόγο του με τις ευχές στον εορτάζοντα Μητροπολίτη.

Ο εορτάζων Ιεράρχης κ. Καλλίνικος στο τέλος της θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τους Άρχοντες και τον λαό, τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχες που τον τίμησαν με την παρουσία τους και τους συνεργάτες του που κοπίασαν για την προετοιμασία της εορτής.

Τον Εσπερινό και την θεία Λειτουργία κάλυψε τηλεοπτικά ο κ. Δημήτριος Ιωάννου και το συνεργείο του, που ήρθαν επί τούτου από την Ναύπακτο, ανιδιοτελώς, ως δώρο στην εορτή του Σεβασμιωτάτου.

Ο κ. Καλλίνικος δέχθηκε ευχές από το Ποίμνιο στο Επισκοπείο το πρωί και το απόγευμα έως αργά το βράδυ της εορτής του.

TOP NEWS