Οργή Μέρκελ για την μετατροπή της Αγιας Σοφίας σε τέμενος

  • Dogma

Για οργισμένη αντίδραση της Άγκελας Μέρκελ στο ενδεχόμενο μετατροπής του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τέμενος κάνει λόγο η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. 

Dogma Newsdesk

Για οργισμένη αντίδραση της Άγκελας Μέρκελ στο ενδεχόμενο μετατροπής του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τέμενος κάνει λόγο η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Επικαλούμενη πληροφορίες του γερμανικού Καθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που βασίζονται σε κύκλους που συμμετείχαν στις συνομιλίες, η Deutsche Welle κάμνει λόγο για οργή της Γερμανίδας Καγκελάριου η οποία φέρεται να χαρακτήρισε την πρόθεση ως απαράδεκτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της DW Παναγιώτη Κουπαράνη: «Η υπόθεση της Αγίας Σοφίας αποτέλεσε θέμα και στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τη γερμανίδα Καγκελάριο. Πληροφορίες τόσο του γερμανικού Καθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΝΑ) όσο και της Deutsche Welle που βασίζονται σε κύκλους που συμμετείχαν στις συνομιλίες, κάνουν λόγο για οργισμένη αντίδραση της Άγκελα Μέρκελ αναφορικά με τις δημόσιες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος (βλ. συνέντευξη του Πατριάρχη στη Deutsche Welle).

Η Καγκελάριος φέρεται να χαρακτήρισε την πρόθεση ως απαράδεκτη. Ας σημειωθεί ότι η στάση της είναι πολύ πιο κατηγορηματική από αυτή του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών. Στη καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η οποία διεξαγόταν την ίδια περίπου ώρα με τη συνάντηση των κ.κ. Μέρκελ και Βαρθολομαίου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου, Σαουσάν Σεμπλί, δήλωνε ότι ναι μεν το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο «ικανοποιεί όλους» συγχρόνως όμως διαβεβαίωνε ότι «η τελική απόφαση ανήκει στην Τουρκία».

Την αντίθεση του στην πρόθεση του τούρκου πρωθυπουργού εξέφρασε και ο επόμενος συνομιλητής του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων και τουρκικής καταγωγής Τζεμ Όζντεμιρ. Ο κ. Όζντεμιρ προς τη Deutsche Welle:

«Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα μιας τέτοιας πρόθεσης. Η Τουρκία δεν υστερεί από τζαμιά –αντιθέτως. Πρόκειται μάλλον για μια χειρονομία ταπεινωτικού χαρακτήρα για τους χριστιανούς, για όλες τις μειονότητες της Τουρκίας. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν κατά την άποψη μου ένα έξυπνο και σωστό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Και αν είναι να ανοίξει για θρησκευτικές λειτουργίες, τότε όχι μόνο για τους μωαμεθανούς αλλά θα πρέπει και ο Πατριάρχης να έχει τη δυνατότητα να κάνει λειτουργίες».

TOP NEWS