Παράγοντας Ιερώνυμος για το Σκοπιανό! Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  • Dogma
σκοπιανό

Στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Θα γίνει δεκτός τις 18:00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Η συνάντηση Ιερώνυμου – Παυλόπουλου έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αρχιεπισκοπή – Κατά του συλλαλητηρίου που διοργανώνεται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος.

Με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό να «τρέχουν» και το συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Κυριακή (21.01.2018) στη Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνει πάνω του όλα τα βλέμματα, η Εκκλησία φαίνεται πως γίνεται «παράγοντας κλειδί» των εξελίξεων. Και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έγινε δεκτή η ανακοίνωση πως στις 18:00 το απόγευμα θα βρεθεί στο προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σκοπιανό: Στηρίζει Τσίπρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος!
Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έρχεται λίγες ώρες μετά από ένα άλλο αιφνιδιαστικό ραντεβού: εκείνο του κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ήταν βράδυ της Πέμπτης όταν ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, έφυγε για την Αρχιεπισκοπή προκειμένου να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπος.

Κι έφυγε χαμογελαστός έχοντας «κερδίσει» την δήλωση του Αρχιεπισκόπου πως δεν χρειάζονται… συλλαλητήρια!

Ο Αρχιεπίσκοπος στον Πρόεδρο
Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Η συνάντηση θα γίνει στις 18:00.

Αν και το θέμα της συνάντησης δεν έχει γίνει γνωστό, η χρονική στιγμή που αυτή γίνεται, οδηγεί στην εκτίμηση πως ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν να είναι το Σκοπιανό και οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Η Εκκλησία έχει πάρει θέση και έχει δηλώσει την αντίθεσή της με το ενδεχόμενο της χρήσης του όρου «Μακεδονία».

Το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα
Το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά στο Μέγαρο Μαξίμου, «συναγερμό» προκάλεσε και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή.

Στόχος του πρωθυπουργού όχι μόνο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο για τις εξελίξεις αλλά και να «λειάνει» ακόμη περισσότερο το έδαφος μετά την πρωτοφανή επίθεση από κύκλους του ΥΠΕΞ στην Εκκλησία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Εκκλησία, ούτως ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Κάτι που όπως φαίνεται… πέτυχε! Κι αυτό διότι τα όσα ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση «μεταφράστηκαν» σε μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβερνητική πολιτική. Αίσθηση, μάλιστα, προκαλεί η τοποθέτησή του για το επερχόμενο συλλαλητήριο…

Ιερώνυμος για το Σκοπιανό: «Δε χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά ομοψυχία»!
«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία». Αυτό τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη συνάντησή του στην Αρχιεπισκοπή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο Αλέξης Τσίπραςεπανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, του ζήτησε να συμβάλει, όπως τονίζεται, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Έχω εμπιστοσύνη προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.

Πηγή:newsit.gr

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ